“Onze job is een dagelijkse strijd, we zijn klaar voor verzet!”

Belgische afdeling van Syriza hield debat over de strijd van Griekse schoonmaaksters

Verslag door Marisa en Maud (Brussel)

nettoyage_greceOp 5 april, een dag na de Europese vakbondsbetoging, hield de Belgische afdeling van Syriza een debat over de acties van het Griekse schoonmaakpersoneel dat voor het ministerie van Financiën werkt. Dat personeel voert al acht maanden lang actie om hun jobs te behouden. De schoonmaaksters organiseerden zich in actiecomités die jammer genoeg geen steun van de vakbond kregen. Ze voeren dagelijks acties voor de belastingdiensten in Athene om hun werk terug te eisen nadat dit werd afgenomen om de dictaten van de trojka te dienen.

Europa had Griekenland verplicht olm een bepaald percentage van het personeel in de publieke sector af te danken als onderdeel van de besparingen. Dit specifieke voorbeeld toont de tegenstellingen binnen het kapitalistische systeem. Om de eisen van het besparingsbeleid in de publieke sector in te willigen, werd het schoonmaakpersoneel op non-actief gezet om in de loop van de maand mei effectief afgedankt te worden. Ze worden vervangen door personeel uit de private sector dat minder zal betaald worden. Toch zal de hele operatie de gemeenschap duurder uitkomen. Er wordt immers gewerkt met een onderaannemer die winst wil maken. Bovendien gaan er jobs verloren waardoor er uiteindelijk minder belastinginkomsten zullen zijn.

Het schoonmaakpersoneel van het ministerie van Financiën staat in de frontlijn. Deze dienst bestaat uitsluitend uit vrouwen, allemaal ouder dan 50 jaar. Er werd aangenomen dat zij zich niet zouden organiseren tegen hun ontslag. Dat was een ernstige misrekening. Ondanks de repressie van de politie tegenover hun acties, waarbij enkele gewonden vielen, zijn de schoonmaaksters vastberaden om hun strijd verder te zetten. Ze willen een voorbeeld stellen voor de rest van de bevolking die ook met een situatie van economische oorlog wordt geconfronteerd. De werkloosheidsgraad in Griekenland bedraagt 27%, voor vrouwen is het 62,8%. Het aantal zelfmoorden swingt de pan uit, sinds het begin van de crisis gaat het om 7.000 mensen of het equivalent van een klein stadje.

De voorbeeldige strijd van deze vrouwen wordt nationaal erkend en heeft steun gekregen van personeel uit andere sectoren – zowel afgedankte als nog werkende mensen. Zo kwam er steun van het personeel van de opvang in de scholen, van leraars maar ook van metallo’s die al acht maanden staakten. Er komt een bredere steun. De strijd van het personeel van de openbare omroep die via het internet blijven uitzenden, vormt eveneens een inspiratiebron.

In augustus 2013 waren het de schoonmaaksters zelf die bij de aankondiging van hun ontslag een actiecomité hebben opgezet tijdens een algemene vergadering. Met de steun van de campagne ‘Solidarity 4 All’ (solidarity4all.gr) worden sinds september 2013 dagelijkse acties voor het ministerie van Financiën georganiseerd om het recht op werk op te eisen, net als sociale zekerheid en het recht op pensioenen. Dat alles wordt hen afgenomen in naam van de besparingen.

nettoyage_grece02Tijdens de discussie op de bijeenkomst van Syriza in België werd meermaals ingegaan op de enorme exodus van jongeren uit Griekenland. Het werd vergeleken met de massale emigratie van Grieken in de jaren 1950. Verschillende aanwezigen getuigden van de miserie en de slavenarbeid waarin de Griekse migranten destijds werkten. Er werd ook opgemerkt dat jongeren die het land verlaten meteen hun stemrecht verliezen, zodat ze geen bedreiging kunnen vormen voor de herverkiezing van de gevestigde politici. Veel aanwezigen hoopten dat de jongeren lessen trekken uit het verleden, maar moesten ook erkennen dat de meeste jongeren geconfronteerd worden met een gebrek aan perspectieven en tegelijk repressie tegen mobilisaties. Jongeren hebben in het verleden nochtans mee het voortouw genomen in strijdbewegingen, zoals deze tegen de privatisering van het onderwijs.

De diepe crisis en de wilde besparingen hebben de Griekse samenleving steeds meer gepolariseerd. Een van de gevolgen daarvan is de opkomst van Gouden Dageraad dat overgaat tot brutale aanvallen tegen migranten en linkse activisten. Tot op vandaag is Gouden Dageraad in de peilingen de derde politieke kracht van het land. De spreeksters op de bijeenkomst betreurden het lot van Mamadou Ba, die ook aanwezig was, en bevestigden hun solidariteit met zijn strijd voor asiel in België. Mamadou is een jonge antifascistische militant die vanuit Guinée vluchtte en nadien Griekenland moest ontvluchten na een aanval van Gouden Dageraad. Het geeft aan dat we de antifascistische beweging moeten verbreden en uitbouwen. Er worden al initiatieven in die richting genomen door organisaties als Xekinima, onze Griekse zusterorganisatie, en onderdelen van Syriza en Antarsya, antiracistische organisaties en niet-georganiseerde activisten.

Griekenland doet dienst als een testlaboratorium voor Europa. De gevolgde recepten zijn identiek aan die in andere landen waar geprobeerd wordt om iedere vorm van verzet de kop in te drukken en om een uitgebreid reserveleger van uiterst goedkope arbeidskrachten te vestigen. We moeten ons daar bewust van zijn en samen in verzet gaan over de grenzen heen. Samen moeten we strijden tegen het Europa dat we niet willen en waar we het slachtoffer van zijn.

Een van de schoonmaaksters sloot de bijeenkomst af door erop te wijzen dat we op 25 mei bij de Europese verkiezingen moeten aangeven welk Europa we willen, een besparingsregering mogen we niet aanvaarden. In Griekenland, de bakermat van de democratie, moeten we er alles aan doen om de democratie die er niet meer is terug op te eisen.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie