Succesvolle algemene staking op 7 oktober

Op 7 oktober namen militanten van LSP deel aan de acties in een 20-tal steden. We publiceren enkele korte verslagen vanop de staking, voor uitgebreidere verslagen kan je terecht op onze website www.socialisme.be

Aalst: strijdbaar piket sluit industriezone 3 te Erembodegem af

In Aalst was er een bijzonder strijdbaar piket aan de industriezone 3 in Erembodegem. In een aantal bedrijven, waaronder VPK, werd gewerkt met een gemeenschappelijk vakbondsfront. Aan de basis was er weinig te merken van de verdeeldheid bij de leiding. Er was ook interesse om met een syndicale delegatie deel te nemen aan de betoging op 26 november in Gent tegen het economisch congres van het VB.

(Bart Van der Biest)

Antwerpen: chemiebedrijven sluiten havenzone af

De chemiebedrijven in de Antwerpse havenzone konden niet volledig worden stilgelegd wegens veiligheidsvoorschriften. Er waren wel goede piketten aan de toegangswegen. De Scheldelaan werd afgezet waarbij het verkeer slechts met mondjesmaat werd doorgelaten. Aan het piket was er een vastberaden sfeer en zowat iedereen die passeerde sprak zijn/haar steun uit voor de staking. Zelfs een politieman moest toegeven dat de staking nodig was om te vermijden dat we in de toekomst tot ons 70ste moeten werken.

(Geert Cool)

Brussel: de hoofdstad ging volledig plat

Er reed geen enkele trein en quasi geen trams of bussen. Het luchtverkeer was ernstig verstoord. Een stakerspost blokkeerde de toegang tot het postsorteercentrum Brussel X. Volkswagen lag plat. Tal van andere bedrijven gingen dicht of kenden een groot aantal stakers. De meeste grote winkels sloten de deuren. De staking werd ook goed opgevolgd in de sector van de banken en verzekeringen, en ook in de administraties en het onderwijs. Er waren in heel wat ziekenhuizen informatiebijeenkomsten. Aan de ULB organiseerden we mee een blokkade.

(Karim Brikci)

Charleroi: de algemene staking werd goed opgevolgd

In Charleroi werd de stakingsoproep goed opgevolgd. De stakers hadden het over een succesvolle staking. In de industriezone van Fleurus spraken we onder meer met arbeiders van Splintex, waar het bedrijf volledig plat ging. Bij verschillende bedrijven was er ook een vertegenwoordiging van ACV-delegees en militanten. “De pensioenen gaan iedereen aan”, stelden die militanten.

(Vincent Devaux)

Gent: naar een hete herfst

We spraken aan het piket bij De Post met Marc Lasseel van ACOD-Post. Hij zei onder meer: “Voor een postbode is 35 jaar werken lang. Dit is een fysiek uitputtende job, velen staan elke dag om 4u op. Die mensen vragen om nog langer te werken, is onmenselijk. De werkdruk stijgt ook meer en meer. Sommige postbodes doen meer dan 1.000 adressen op een dag. Dat doe je niet meer als je 60 bent. (…) Volgens mij gaan we naar een hete herfst. De druk vanwege de achterban van het ACV op haar leiding zal vergroten.”

(Bart Vandersteene)

Heist-op-den-Berg: stop de cadeaus aan het patronaat

We spraken met Rudy Van Looy, ABVV-delegee bij Schering-Plough. “De lastenverlaging, creëert dat wel meer jobs? Volgens mij zijn het cadeaus voor het patronaat waarmee voor ons niets verandert. Mijn mening is dat diegenen die langer willen werken dat moeten kunnen, maar diegenen die willen stoppen op 58 jaar moeten dat ook kunnen.”

(Christophe De Brabanter)

Leuven: dwangsommen en deurwaarders tegen staking

Op het stakingspiket in Haasrode was er weinig begrip voor de spelletjes tussen de leidingen van de verschillende vakbonden. De aanwezige groene militanten werden goed ontvangen. Er waren wel heel wat werkwilligen. Het patronaat reageerde bijzonder agressief en stuurde een deurwaarder op het stakingspiket af, gevolgd door een groepje werkwilligen. De deurwaarder kon een dwangsom opleggen van 1.000 euro per staker.

(Karel Mortier)

Luik: een internationale interventie

De Luikse afdeling van onze organisatie werd versterkt door enkele Duitse kameraden van onze zusterorganisatie SAV. We hielden samen met het ACOD en leden van ABVV-metaal de universiteit geblokkeerd. Aan Belgacom werden we bijzonder goed ontvangen. Onze Duitse kameraden moesten er meermaals hun ervaringen vertellen met de nieuwe linkse partij die er 8,7% scoorde.

(Nicolas Croes)

Mechelen: dit is maar een begin van de strijd!

We namen deel aan de blokkade van het industrieterrein Zuid. Op het hoogtepunt stonden er zo’n 150 stakers. Eén arbeider vertolkte de woede tegenover de SP.a: “Als dit er door komt, stuur ik mijn lidkaart versnipperd in een enveloppe op naar het partijbureau.” Bij BMW in Bornem zou een piket gezet worden, maar de directie sloot zelf het bedrijf.

(Wouter Gysen)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie