IPCC-rapport. Massale publieke investeringen in hernieuwbare energie nodig!

Reactie door Europarlementslid Paul Murphy

Naar aanleiding van het laatste rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) moet de Ierse regering onmiddellijk werk maken van een grootschalig programma van publieke investeringen in hernieuwbare energie. De ecologische ramp wordt steeds dreigender, maar toch blijven de Ierse en andere regeringen hun kop in het zand steken. Het nieuwste rapport van het IPCC bevestigt dat er nood is aan een fundamentele verandering in hoe de wereldeconomie wordt georganiseerd.

Het rapport stelt dat de uitstoot van broeikasgassen meteen moet verminderen en dat deze uitstoot in de komende 80 jaar moet verdwijnen. De rampzalige situatie werd de afgelopen decennia meermaals bevestigd. Sinds 1992 waren er 19 klimaattoppen die alleen op een fiasco uitliepen, van Kyoto over Kopenhagen tot Doha. De handel in uitstootrechten gaf tal van bedrijven mogelijkheden om te vervuilen en het is duidelijk dat dit geen oplossing biedt.

De Ierse regering probeert een Wet inzake Klimaatverandering goed te keuren waarin geen doelstellingen staan. Er is onmiddellijke actie nodig, halfslachtige maatregelen volstaan niet. Er moet een bindende doelstelling van een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 20% tegen 2020 en 55% tegen 2030 komen in de EU. De Ierse regering moet onmiddellijk afstappen van het idee van een wet die geen doelstellingen omvat, er is nood aan bindende en sterke doelstellingen.

In plaats van ruzie te maken over contracten met Groot-Brittannië om windenergie aan hen te verkopen, moet de regering een programma van publieke investeringen opstarten om hernieuwbare energie op grote schaal te ontwikkelen. Daartoe moeten we de grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling aanpakken. Ofwel is het milieu onhoudbaar ofwel hun winsthonger. Laat ons deze bedrijven in publiek bezit nemen om ze te beheren in het belang van de samenleving en het milieu.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie