door Michael (Gent)

Bij Johnson Controls in Assenede brak donderdagmorgen een spontane staking uit. De arbeiders van deze toeleverancier van Volvo Cars zijn duidelijk waarom ze het werk neerlegden. Jaar na jaar steeg de werkdruk en nu is de situatie onhoudbaar.

“Ze persen ons uit als citroenen. Onder het mom van efficiëntie laten ze de band telkens een beetje sneller draaien en proberen ze steeds meer te produceren met minder werkkrachten. Maar genoeg is genoeg!” Een arbeidster getuigde: “Het is niet normaal dat je je thuis eerst twee uur moet neerleggen voordat je in staat bent om aan je huishoudelijke taken te beginnen.”

De arbeiders leggen uit dat er bij Johnsons Controls één op de twaalf shiften op technische werkloosheid wordt gezet. De directie zegt dat er hierdoor geen naakte ontslagen vallen. Maar in realiteit komt het erop neer dat arbeiders één op de twaalf keren op een uitkering terugvallen terwijl ze in de andere shiften harder moeten presteren.

Als wij pleiten voor een herverdeling van het beschikbare werk bedoelen we niet dat voor een lager inkomen (door technische werkloosheid) gedurende kortere tijd (een shift minder) harder moet gewerkt worden op een onhoudbaar ritme. Een vermindering van de arbeidsduur, bijvoorbeeld tot een 32-urenweek, moet gepaard gaan met een verlaging van de werkdruk, met behoud van loon en met bijkomende aanwervingen.

De actie bij Johnson Controls zorgt ervoor dat de productie bij Volvo stil ligt. Zo wordt de druk opgevoerd. Solidariteit met het personeel van Johnson Controls!

johnson1

 

johnson2

johnson3