Home / Jongeren / Blokbuster / Nation valt antifascisten aan in Brussel

Nation valt antifascisten aan in Brussel

nationvaltaanOp 3 april hield het Vlaams Belang een verkiezingsmeeting in het centrum van Brussel. De meeting werd ondersteund door het Franse Front National dat electoraal net had gescoord bij de lokale verkiezingen. Nadat het Vlaams Belang eerder op de Nederlander Wilders beroep moest doen om in de belangstelling te komen, werd ook in dit geval op een buitenlander beroep gedaan om aandacht te krijgen. Le Pen kwam echter niet, nadat het VB het in Antwerpen met ‘minder Wilders’ deed, volgde nu een rondje ‘minder Le Pen’ in Brussel.

In Brussel werd snel een mobilisatie van antifascisten opgezet. Zowat 150 mensen verzamelden na een oproep die door verschillende groepen werd ondersteund. Extreemrechts viel het protest aan. De neofascistische militanten droegen T-shirts van het Franstalige Nation. Het Vlaams Belang trok zich terug op de tweede verdieping van een café. Hier vind je een fotoreportage door Collectif Krasnyi

Hieronder de verklaring van de antifascistische betogers na de actie.

“De antifascistische militanten protesteerden tegen het feit dat extreemrechts de crisis en de wanhoop van het besparingsbeleid van de regering kan uitspelen om zich te versterken. Extreemrechts doet zich voor als een alternatief, maar het beperkt zich in werkelijkheid tot verdeeldheid door racisme en haat te verspreiden. Extreemrechts voert haar aanwezigheid in onze steden op. Eerder werd nog in Brussel betoogd tegen het recht op abortus.

“Voor de antifascistische betogers is het belangrijk om in de straten aanwezig te zijn om in te gaan tegen de onaanvaardbare en gevaarlijke standpunten van extreemrechts. De betoging verdedigde een boodschap van solidariteit en eenheid.

“De betogers kwamen bijeen voor de locatie van de meeting. Daar daagde een handvol militanten van een extreemrechtse groupuscule op. Na enkele provocaties gingen ze over tot een gewelddadige fysieke aanval op betogers die geen andere keuze hadden dan zich te verdedigen. De politie was van bij het begin aanwezig en gebruikte de confrontatie als excuus om de antifascistische betogers aan te vallen. Hierdoor konden de leden van het Vlaams Belang door om naar hun meeting te trekken.

“Het is onaanvaardbaar dat antifascistische acties door de ordediensten vervolgd worden. Ondanks de verklaring van Yvan Mayeur dat hij de meeting zou verbieden, aarzelde hij niet om bevel te geven om de antifascisten aan te vallen. De politie begeleidde nadien de fascistische groupuscule naar het station. De interventie van de politie en de aanvallen door de fascisten hebben geleid tot enkele gewonden.

“Extreemrechts toonde zijn ware gezicht: gewelddadig en gevaarlijk. De betogers kwamen na de actie bijeen en klaagden de arrestatie van een 62-jarige betoger aan. Het ging om de voorzitter van een cultureel centrum. De betogers riepen op tot solidariteit met deze militant die ten onrechte gecriminaliseerd wordt.

“De betogers lieten zich niet intimideren door de fascisten en dwongen het Vlaams Belang om de meeting te verplaatsen. De mobilisatie toonde aan dat extreemrechts geen formaties zijn zoals de anderen en dat ze niet welkom zijn.

“De bijeenkomst na de betoging besloot dat deze mobilisatie een eerste stap was in de opbouw van een verenigde strijd tegen de opkomst van het fascisme. Er werd opgeroepen om deel te nemen aan de antiracistische en antifascistische betoging van 1 mei tegen de poging van extreemrechts om zich de dag van de werkenden toe te eigenen.”

 

Enkele foto’s door PPICS