STOP DE KANSARMENSTOP!

Rotterdam

Op 11 december demonstreerden enkele honderden mensen, waaronder leden van Offensief, voor het stadhuis van Rotterdam tegen het actieplan van het college, dat o.a. mensen die minder dan 120% van het minimumloon verdienen, wil verbieden in Rotterdam te komen wonen. Dit schandalige actieplan is tegen de armen gericht en racistisch. In januari komt er waarschijnlijk een grote demonstratie tegen dit plan. Offensief roept iedereen op om mee te doen!

Al enige maanden woedt er in Rotterdam een discussie met een racistisch tintje (op zijn zachtst gezegd), over spreidingsbeleid, allochtonenstop en nu dan een kansarmenstop. Er wordt door sommige politici beweerd dat de kansarmenstop niets met kleur te maken heeft, maar Leefbaar Rotterdam windt daar geen doekjes om. Ook was de aanleiding voor de kansarmenstop de prognose, dat in 2017 de helft van de Rotterdammers uit niet-westerse allochtonen zal bestaan. Steeds weer wordt gesuggereerd dat verpaupering, overlast en criminaliteit de schuld is van de allochtone ‘kansarmen’.

In het actieplan “Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans’ worden een heel aantal maatregelen voorgesteld, de één nog schandaliger dan de andere: wie minder dan 120% van het minimumloon verdient, zou niet meer in Rotterdam mogen wonen (de politici geven hiermee toe dat je als je maar 100% van het minimumloon verdient, je nog steeds arm bent- je zou zeggen dat het minimumloon dus zeker met 20% omhoog moet!); vluchtelingen (mét verblijfsvergunning!) zouden de komende vier jaar uit Rotterdam geweerd moeten worden, en daarna ook pas mogen komen na aan zeer strenge eisen voldaan te hebben; ook gezinshereniging en een partner uit het buitenland halen zou nog moeilijker worden; een leer/werkplicht voor jongeren tot 23 jaar (waar zijn die banen dan?); voorrang voor de rijken bij woningtoewijzing… etc. Ook roept het college de regering op, om illegaliteit strafbaar te maken en een algehele identificatieplicht in te voeren.

De werkelijke problemen in Rotterdam zijn niet allochtonen of kansarmen, maar armoede, werkloosheid en een tekort aan goede en goedkope woningen. Deze problemen lost het college niet op. Integendeel: ze zullen alleen maar groter worden door de bezuinigingen. I/D en WIW-banen dreigen geschrapt te worden, buurthuizen worden gekort, goedkope huizen gesloopt om plaats te maken voor dure, en straks gaat de bijstand ook omlaag.

Dus wat doet het college: het kan natuurlijk niet toegeven dat het er zelf een puinhoop van maakt, dus geeft het de kansarmen de schuld. Niet alleen Leefbaar Rotterdam, maar ook CDA en VVD én de oppositiepartij PvdA spelen gewoon de racistische kaart. ZIJ wakkeren racistische gevoelens aan – WIJ moeten juist voor eenheid zijn tussen alle arbeiders, werkend of werkloos, blank of zwart. Samen moeten we tegen dit reactionaire college vechten en voor banen, huizen en een leefbaar inkomen voor alle Rotterdammers!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist