Sta vandaag op voor morgen!

agfaslongsHet was een opmerkelijke verschijning aan de stakerspost bij Agfa in Mortsel op 3 maart. De lokale raphelden Slongs Dievanongs en Halve Neuro kwamen het stakende personeel een hart onder de riem steken en brachten er in avant-première hun nieuwste song, een heus strijdlied onder de naam ‘Nog ni te laat’. Met hun optreden haalden ze het nieuws en doorbraken ze de in de gevestigde media doorgaans negatieve berichtgeving over arbeidersprotest.

Hiphop en rap zijn ontstaan in volksbuurten waar jongeren amper toegang hadden tot dure muziekinstrumenten. Het volkse karakter is de afgelopen jaren naar de achtergrond verdwenen, maar blijft regelmatig opduiken. Als er één wijk in Antwerpen gedoemd was om volkse rappers voort te brengen die zeggen waar het op staat, dan was het wel de Sint-Andrieswijk in het centrum van de stad. Deze oude arbeidersbuurt houdt stand tussen het toeristische centrum en het vernieuwde chique Zuid. Het is misschien niet meer de parochie van de miserie van vroeger, maar het blijft een volkse buurt.

Met ‘Nog ni te laat’ verwijzen Slongs en Halve Neuro naar de eveneens uit de Sint-Andrieswijk afkomstige volkse schrijver Lode Zielens die dit jaar 70 jaar is overleden. Zielens is bekend van boeken als ‘Moeder, waarom leven wij?’ over een Antwerps arbeidersgezin. Hij was eerst havenarbeider maar kon zijn schrijverstalent nadien via onder meer de Volksgazet ontplooien. Het strijdlied ‘Nog ni te laat’ staat op een EP onder de titel ‘Moeder, waarom leven wij?’.

Het liedje begint met een verwijzing naar de geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging en ook in de clip wordt daarnaar verwezen. Maar het gaat niet enkel over het verleden, door beelden van de stakerspost bij Agfa op te nemen wordt de band met de strijd vandaag heel expliciet gelegd. Ook in de tekst wordt scherp uitgehaald naar het kapitalisme en wordt de noodzaak van een “nieuw systeem” geopperd.

Het is overbodig om te zeggen dat wij enthousiast zijn over het feit dat artiesten hun talent gebruiken om de strijd van de arbeidersbeweging te populariseren. De woede tegenover het feit dat wij uitgebuit worden is onderdeel van het dagelijkse leven van bredere lagen van de bevolking, zeker in buurten als de Sint-Andrieswijk. Die woede krijgt nu een passende stem in ‘Nog ni te laat’. Wat ons betreft mag het gerust een klassieker worden. Allemaal samen op de barricaden, allemaal samen voor morgen!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie