Steun Siham, Marokkaanse die uit de VS dreigt uitgewezen te worden

Ingekorte versie van een Franstalig artikel door Abou Farid Hassan van de Beweging van 20 Februari (Belgische afdeling)

maroc_usa_04Sinds januari voeren mensenrechtenactivisten in Amerika en Europa campagne voor Siham Byah Jihad, een Marokkaanse die uit de VS dreigt gezet te worden waarbij ze haar 4,5 jarige zoontje zou moeten achterlaten. Deze militante leeft al meer dan 16 jaar op legale wijze in de VS maar was daar het slachtoffer van intrafamiliaal geweld. Ze besloot om daar tegen in te gaan en haar leven van nul opnieuw te beginnen. De echtscheiding van haar man werd door de autoriteiten aangegrepen om haar verblijfsvergunning in te trekken.

Siham werd actief in de strijd tegen corruptie, repressie, het dictatoriale regime in Marokko en tegen het imperialisme. Ze verdedigt de mensenrechten en wil een democratische republiek in Marokko. Vanaf 2011 werd ze actief  in de Beweging van 20 Februari (Amerikaanse afdeling) en nam ze aan verschillende acties deel. Toen die beweging een grotere omvang kreeg, had dit ook voor Siham gevolgen. Ze kreeg meermaals doodsbedreigingen, er werd gedreigd om haar te verkrachten en er was een lastercampagne door de Marokkaanse geheime diensten. In Marokko verbiedt de grondwet het om de monarchie in vraag te stellen.

De militante activiteit van Siham is niet beperkt tot de situatie in Marokko. Ze was ook betrokken bij verschillende organisaties die het voor migranten in de VS opnemen en ook bij de beweging Occupy Wall Street. De Marokkaanse lobby in de VS maakte daar gebruik van om in samenwerking met Amerikaanse diensten de laster tegen Siham op te voeren om haar te doen zwijgen. Nu komt daar de dreiging om het land uitgezet te worden bij. In Marokko loopt Siham gevaar. Martelingen en slechte behandelingen van politieke gevangenen en gevangenen tout court blijven schering en inslag in Marokko.

Er waren verschillende protestacties tegen de dreigende uitwijzing van Siham met onder meer een online petitie (http://petitions.moveon.org/sign/stop-siham-jihads-deportatio) en zelfs een financiële oproep om de gerechtskosten te dekken (http://www.indiegogo.com/projects/stop-siham-s-deportation).

In Parijs werd op 15 februari een actie gehouden en in Keulen op 21 februari. Op initiatief van de Beweging van 20 Februari (Belgische afdeling) werd op 1 maart in ons land eveneens geprotesteerd. Dat gebeurde met steun van CAFCDM, AMDH-België, Collectif des Militants du Maroc de l’Immigration d’Action en LSP.

We bedanken al wie heeft deelgenomen voor de steun aan Siham die het aandurfde om in te gaan tegen obstakels die opgeworpen worden door regimes uit een ander tijdperk. Onze enige wapens zijn die van de solidariteit en de vastberadenheid. We blijven Siham en haar zoontje steunen. Laat ons haar voorbeeld van strijd voor een betere wereld met gerechtigheid en waardigheid volgen.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie