Antwerpen: dokwerkers geven het voorbeeld

De Antwerpse dokwerkers gaven het voorbeeld door in een gezamenlijk vakbondsfront het werk neer te leggen. De verdeeldheid bij de vakbondsleiding was hier niet aanwezig, de solidariteit onder de dokwerkers domineerde. Eenzelfde gevoel van solidariteit was ook aanwezig bij heel wat andere stakersposten in Antwerpen.

Chemiebedrijven

De chemiebedrijven in de Antwerpse havenzone konden uiteraard niet volledig worden stilgelegd wegens veiligheidsvoorschriften. Er waren wel goede pikketten aan de toegangswegen tot de havenzone. De Scheldelaan werd afgezet waarbij het verkeer slechts met mondjesmaat werd doorgelaten. De politie vroeg om de volledige blokkades beperkt te houden aangezien er een nota van de procureur was om op te treden tegen blokkades. Het werd voorgesteld alsof het feit dat een volledige blokkade tijdelijk wel mocht, een toegeving was van burgemeester Janssens. De argumenten van de politie maakten weinig indruk, de arbeiders beslisten zelf wanneer het verkeer volledig werd tegengehouden.

Aan het pikket was er een vastberaden sfeer en zowat iedereen die passeerde sprak zijn/haar steun uit voor de staking. Zelfs een enkele politieman moest toegeven dat de staking nodig was om te vermijden dat we in de toekomst tot ons 70ste moeten werken. Wellicht was de sympathie onder de politiemensen één van de redenen waarom niet werd opgetreden tegen de wegblokkades.

De blokkades zorgden voor immense files die het verkeer rond de grote bedrijven volledig ontregelde. Wie dan al werkwillig was en ging werken, kwam alleszins met ruime vertraging op het werk. Bovendien stonden er aan de bedrijven zelf ook nog eens pikketten. Hier en daar waren enkele ACV’ers aanwezig, op één bedrijf was er in de aanloop naar de staking een gemeenschappelijk pamflet van ACV en ABVV gemaakt.

Openbare diensten

Bij de openbare diensten waren de stakersposten beperkt. Er reden dan wel geen treinen of trams en bijzonder weinig bussen, de actieve mobilisatie naar de staking was erg beperkt. Aan het station Berchem stond er een pikket van een 5-tal mensen. Bij De Post was er aan de Groenplaats geen pikket en aan Antwerpen X (Berchem) stonden een 10-tal postmensen. Eerder deze week merkten we aan De Post echter dat de staking bijzonder goed gekend was en dat er grote steun was voor de acties.

Agfa

In de buurt van Agfa stond er een groot pikket waarmee het industrieterrein was afgesloten. Ook hier was er een strijdbare sfeer.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist