Aalst: strijdbaar pikket sluit industriezone 3 te Erembodegem af

In Aalst was er een bijzonder strijdbaar pikket aan de industriezone 3 in Erembodegem. Het industrieterrein ging volledig plat. Er waren vooral arbeiders uit 4 grote bedrijven op het terrein, maar het pikket werd ook versterkt door militanten van andere bedrijven en enkele leden van LSP die een bijzonder actieve rol speelden aan het pikket. Die militanten werden daarvoor bedankt door verschillende delegees.

In een aantal bedrijven, waaronder VPK, werd gewerkt met een gemeenschappelijk vakbondsfront. Van de zowat 250 werknemers in dat bedrijf zijn er 190 bij het ABVV en liepen er de afgelopen week een 30-tal over van het ACV naar het ABVV. Aan de basis was er een vakbondsfront en was er weinig te merken van de verdeeldheid bij de leiding.

Op het pikket waren er ook militanten van het ACV en het ACLVB die de staking volledig steunden en er mee voor hadden gemobiliseerd. Er was een erg kritische houding tegenover de traditionele partijen en zeker ook tegenover de SP.a, de zogenaamde partner van het ABVV die nochtans net mee verantwoordelijk is voor de aanval op het brugpensioen.

De sfeer op het pikket was erg strijdbaar en er was een andere sfeer dan ten tijde van het Globaal Plan. Bij de staking in 1993 werd die wat gezien als een eindpunt, terwijl nu algemeen aangevoeld werd dat deze staking slechts het begin is van een beweging. Er was een grote interesse in ideeën, dat bleek onder meer uit de interesse in ons materiaal. Deze week verkochten we een 30-tal bladen aan ABVV-militanten. Eén delegee zei op het pikket dat hij wou lid worden van LSP omdat wij een strijdbaar alternatief bieden. Een reeks andere delegees wil verder met ons discussiëren en samenwerken. Ook was er interesse om met een syndicale delegatie deel te nemen aan de betoging op 26 november in Gent tegen het economisch congres van het VB.

Delen: Printen: