mittal1Bij ArcelorMittal in de Gentse kanaalzone gaat de staking door. De druk neemt toe waardoor solidariteit ook van groter belang is.

Om de hoogovens draaiende te houden, te voorkomen dat de vulmonden verstoppen is extra personeel nodig. Als niet snel word ingegrepen zullen de hoogovens zware schade oplopen en gaan we naar een langere stilstand.

Zal Mittal toegevingen doen of zal hij zijn oven kapot laten draaien en de stakers ervoor doen opdraaien? Want een defecte oven zal de productie voor langere tijd stilleggen. De directie gebruikt dit verkeerde argument – het is immers perfect mogelijk om de hoogoven een tijdje op lagere capaciteit te doen draaien – als chantagemiddel. De strijd wordt hard gespeeld en dus is solidariteit belangrijk.

Op dit ogenblik zijn er nog tal van cao’s in de bedrijven in onderhandeling, ook in de metaalsector. Er wordt uitgekeken naar wat bij ArcelorMittal, het vroegere Sidmar, gebeurt. Als er daar een overwinning kan geboekt worden, is het een precedent voor andere bedrijven. Maar hetzelfde geldt even goed voor een nederlaag…

Solidariteit is dus belangrijk. Breng een bezoek aan de stakerspost, ga er met collega’s of vrienden langs. Samen staan we immers sterker en deze staking is niet alleen voor de arbeiders van Sidmar belangrijk!