Home / Jongeren / Blokbuster / Geslaagde strijdbare en eengemaakte anti-NSV betoging

Geslaagde strijdbare en eengemaakte anti-NSV betoging

Bericht overgenomen vanop blokbuster.be

Blokbuster is bijzonder tevreden met de geslaagde betoging tegen extreemrechts deze avond in Berchem. Zowat 500 jongeren en syndicalisten trokken samen rond een eengemaakte platform door de straten van Berchem waar ze heel wat bijval vonden. Het was een diverse betoging met jongeren die een dynamische toon zetten naast groepen migranten waaronder een opmerkelijke groep Tamils naast Kashmiri en Koerden. Er was ook een diversiteit aan politieke organisaties met naast Blokbuster, Actief Linkse Studenten en LSP ook een delegatie van Comac en militanten van Rood, SAP, Jongsocialisten en Franstaligen van onder meer JOC, FGTB, CNT en JAC. We zagen ook militanten van AFF, Steunpunt Antifascisme,… De ordedienst werd verricht door Syndicalisten Tegen Fascisme, waarvoor dank. Onze excuses als we groepen vergeten zijn.

De extreemrechtse haatmars in de andere kant van de stad werd geen groot succes. Amper 150 aanwezigen. Het enige VB-kopstuk dat zich liet tonen was de obligate Pieter Huybrechts, nog even parlementslid tot 25 mei. De chauffeur van Dewinter tekende present, maar het kopstuk zelf bleef weg. Enkele Autonome Nationalisten moesten de lege plaatsen opvullen. Ook de NSV-campagne blonk uit in een gebrek aan dynamiek. Dat is wat ons betreft een uitstekende zaak.

Maar we mogen niet te vroeg juichen. Overal in Europa zien we als gevolg van de diepe economische crisis een openheid voor verdelende opvattingen en voor haat. Bij de Europese verkiezingen van 25 mei dreigen tientallen rechts-populistische tot neonazistische figuren verkozen te raken. Peilingen voorspellen 18 verkozenen voor het Franse FN, 20 voor de populistische UKIP, 5 voor de Nederlandse PVV maar ook zetels voor hardere neofascistische partijen als de Duitse NPD met een zetel, 4 zetels voor het Hongaarse Jobbik of 2 voor Gouden Dageraad. Het voorbeeld van het Franse FN is belangrijk, die partij lag enige tijd terug net als het Vlaams Belang in de touwen. Er werd gezegd dat ‘deftig rechts’ extreemrechts had weg geveegd. Sarkozy en co vielen snel door de mand en hun verdelende retoriek bereidde een versterkte terugkeer van het FN voor.

De voedingsbodem voor extreemrechts is zeker in Europa aanwezig, met een jongerenwerkloosheid van 60% in Griekenland en een armoedegraad van 35% is dat evident. Maar ook bij ons is er een toename van sociale problemen. Het aantal jongeren dat beroep moet doen op een leefloon in Antwerpen nam op een jaar tijd met 12% toe, de jongerenwerkloosheid is ook opgelopen tot een kwart! Het enige antwoord van de gevestigde partijen hierop bestaat uit repressie, denk maar aan de GAS-boetes. Als we extreemrechts willen bestrijden, moeten we ons ook daartegen richten. Waar extreemrechts met een boodschap van verdeeldheid komt, benadrukken wij wat ons verenigt: de strijd voor werk en een toekomst. Vandaar de slogan ‘Jobs, geen racisme’.

Met deze betoging werd dit standpunt kracht bijgezet. We vinden het positief dat dit op een eengemaakte wijze gebeurde. Het radionieuws stelde ten onrechte dat de betoging uitging van het Anti-Fascistisch Front, één van de ondertekenende organisaties. Maar er was op de betoging wel degelijk een anti-fascistisch front. Dat bleek ook uit de toespraken achteraf door Geert Cool van Blokbuster, een woordvoerster van de Tamil gemeenschap, Mathias van Actief Linkse Studenten, Jos D’Haese van Comac/PVDA en Thomas van JOC. Om het antifascistisch verzet verder uit te bouwen, moeten we nu beginnen met een front van verzet tegen de besparingen die ons na de komende verkiezingen staan te wachten. Dit was maar het begin, wij gaan door met de strijd! No Pasaran!

Hieronder enkele eerste foto’s door Jean-Marie. Aarzel niet om ons ook jouw foto’s door te sturen via info@blokbuster.be

3 comments

  1. Pingback: Anti-NSV betoging: foto’s (1) | Linkse Socialistische Partij

  2. Pingback: Anti-NSV betoging: foto’s (2) | Linkse Socialistische Partij

  3. Pingback: Anti-NSV betoging: foto’s (5) | Linkse Socialistische Partij