30 maart. Stop anti-abortusprotest, laat vrouwen keuze!

Oproep van het Pro-keuze platform

OPROEP VOOR EEN ACTIE TEGEN DE MARS VOOR HET LEVEN
30 MAART 2014 – 14u Poelaertplein

Laat de aanval op vrouwenrechten niet onbeantwoord!

Wij zijn bezorgd. Sinds enkele jaren organiseert de zogenaamde prolife-beweging een Mars voor het Leven met als centrale eis de afschaffing van het recht op abortus. Bovenop deze jaarlijkse betoging organiseren ze in naam van de “Sinterklaasgroep” acties aan de centra die abortus toepassen. Ze zijn er aanwezig aan de ingang van de centra met foto’s van foetussen om de vrouwen die er komen te intimideren en een schuldgevoel aan te praten. Toen het hen nog niet expliciet verboden werd, gooiden ze zelfs gewijd water op de patiënten. Het is onaanvaardbaar dat vrouwen op die manier aangevallen worden op zo’n kwetsbaar moment. We kunnen dit niet toelaten.

In Ierland heeft de dood van Savita Halappanavar er ons aan herinnerd dat het verbod op abortus levens kost. Deze jonge vrouw overleed in oktober 2012 aan complicaties tijdens haar zwangerschap. Haar leven had gered kunnen worden door een abortus toe te passen. Protestacties vonden plaats in Ierland en in andere landen, o.a. in België, om de politiek van de Ierse regering aan te klagen. Als gevolg van de protesten heeft Ierland in 2013 abortus gelegaliseerd, maar enkel indien de zwangerschap een « reëel en substantieel risico ” inhoudt voor het leven van de moeder. Dit is een halve overwinning, die echter aantoont dat het nodig is om te mobiliseren, zodat de wetgeving in de goede richting evolueert (1).

Bovendien wordt het recht op abortus in verschillende andere landen ook sterk onder druk gezet, o.a. in Spanje. De Spaanse regering wil het recht op abortus beperken door vrouwen te verplichten hun keuze te rechtvaardigen. De opeenvolgende besparingsplannen hebben druk gezet op de voorziene financiering. De ontwikkeling van de crisis en de sociale problemen die eruit voortvloeien, zullen een ruimte laten aan reactionaire krachten. Wij kunnen dit niet aanvaarden.

Wij zijn bezorgd omdat de crisis de armste lagen hard raakt, lagen waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Deze slechte financiële situatie zet vele vrouwen ertoe aan een abortus te plegen, daar waar ze dit niet zouden doen indien die financiële problemen er niet zouden zijn. De “prolife”-beweging speelt hypocriet in op deze sociale malaise om hun reactionaire ideeën ingang te doen vinden.

De laatste jaren werd steeds een reactie tegen de Mars voor het Leven georganiseerd. In maart 2012 bracht een oproep van het platform Abortus Right meer dan 2000 mensen samen om het recht op abortus te verdedigen. In 2013 organiseerde dit platform geen actie om de Mars aan te klagen, reden waarom ons pro-keuze-platform werd opgezet om die reactionaire ideeën geen vrij veld te bieden. We hebben op de dag van de “Mars voor het Leven” een actie georganiseerd. We moeten deze campagne verder zetten om de ideologie van de “pro-life” beweging van antwoord te dienen, maar ook om een krachtsverhouding op te bouwen die de impact van een dergelijke beweging kan beperken.

Wij eisen een echte keuze voor vrouwen :

en dus het behoud van het recht op abortus. Het best zou de periode waarin men legaal een abortus kan doen nog uitgebreid worden. We denken echter dat het belangrijk is de verdediging van het recht op abortus te verbinden met sociale eisen : het recht op een stabiel inkomen waarvan met comfortabel kan leven, kinderbijslag die reëel de kosten van een kind dekt, openbare diensten die vrouwen toelaten werk en kinderen te combineren… Zo’n programma garandeert dat geen enkele vrouw een abortus moet ondergaan omwille van voornamelijk financiële redenen.

(1) In Europa wordt abortus in veel landen toegestaan, behalve in :
-Ierland, Polen, Luxemburg et Spanje: abortus wordt er toegestaan ingeval verkrachting, incest, gevaar voor het leven van de vrouw of misvorming van de foetus.
-Cyprus: abortus is illegaal maar toegelaten ingeval verkrachting.
-Malta: abortus is totaal verboden.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie