Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Geld genoeg!
De Bel20-bedrijven hebben een uitstekend 2013 gehad. Ze waren goed voor een jaarwinst van 5,8 miljard euro. Eigenlijk van veel meer, maar een eenmalig verlies van 9,7 miljard euro voor GDF Suez werd in de cijfers meegerekend (een verlies toe te schrijven aan een eenmalige afschrijving). Grote winnaar was AB InBev met een nettowinst van 10,8 miljard euro. Dat is bijna het dubbelde van de winst vorig jaar. Zakenkrant De Tijd was enthousiast: “Eens te meer toonde CEO Carlos Brito zijn uitzonderlijke talent om uit minder volume meer winst te puren.” Wie haalt voordeel uit de goede cijfers? De aandeelhouders krijgen een flinke hap. De Tijd: “Collectief zullen de Brusselse sterbedrijven de komende weken 173 procent van hun nettowinst uitkeren. Dat cijfer is deels toe te schrijven aan GDF Suez, dat ondanks zijn monsterverlies het dividend stabiel houdt.” Er wordt dus 10 miljard euro aan dividenden uitbetaald. Wat zou de gemeenschap niet allemaal kunnen doen met 10 miljard euro?


Het geld halen waar het zit
De Tijd schreef op 15 maart in haar weekendbijlage: “De Franse econoom Thomas Piketty pleit in ‘Capital in the Twenty-First Century’ zo onderbouwd voor meer belastingen op welvaart dat zelfs The Economist de loftrompet over hem steekt. (…) De Occupy Wall Streetbeweging had een punt. Zo valt de bijna 700 pagina’s dikke turf van Thomas Piketty, die deze maand in het Engels verschijnt, misschien nog het best samen te vatten. Ja, rijkdom is erg ongelijk verdeeld. Ja, die ongelijkheid neemt in de belangrijkste westerse landen alleen maar toe. En ja, dat is een groot probleem. ‘Een probleem dat tot toenemende spanningen leidt en op termijn ons democratisch bestel bedreigt’, stelt de 42-jarige Piketty in zijn boek, de facto een geschiedschrijving van 200 jaar kapitalisme. ‘En een probleem dat niet vanzelf oplost door nog meer economische groei.’ (…) Piketty is een fervent voorstander van een forse belastingstijging voor de grootste verdieners om ongelijkheid om te buigen. ‘Laat de ‘1 procent’ 80 procent belastingen op hun inkomsten betalen of meer’, schreef hij onlangs in een opiniestuk in The Guardian. ‘Dat lijkt veel, maar dat komt omdat we dat tarief door een hedendaagse bril bekijken. Voor de jaren zeventig, toen nog geen sprake was van Reagan of Thatcher, was zo’n tarief in de VS heel gewoon. Het is nadien verlaagd, maar dat heeft geen hogere groei opgeleverd in vergelijking met landen die hun belastingstelsel niet wijzigden.’ Piketty erkent dat zo’n inkomstenbelasting globaal moet worden ingevoerd of gedoemd is. ‘Maar er is geen andere keuze.’”


Crembo bijt in het zand
De poging tot repressie tegen vredesactivisten die een actie hielden aan het ministerie van Defensie is op een sisser uitgedraaid. Althans voor de intimiderende partij, met name minister van oorlogsvoering Pieter De Crem. De vredesactivisten zijn vrijgesproken. Toch blijft er een wrange nasmaak. Hoe moet het verder met ons democratisch recht op actievoeren als ministers beginnen te procederen tegen dergelijk protest? De aanval is nu wel afgewend, maar de ondermijning van onze democratische rechten is hiermee niet voorbij. Lees hier het persbericht van Vredesactie naar aanleiding van de uitspraak


Slechtste luchtkwaliteit in 800.000 jaar
Goed nieuws voor de betonlobby. Die kan straks aan het Antwerpse BAM-tracé beginnen bouwen. De afbouw van het goederentransport per spoor levert bovendien een zekere toevoer van extra vrachtwagens op. Geld voor goederentransport per spoor is er niet, dus geven we miljarden uit aan beton. Wat de gevolgen op milieuvlak zijn, weten we ook al. Dat zien we al. De luchtkwaliteit was volgens experten nog nooit zo slecht als vandaag. Wetenschappers kunnen de kwaliteit tot 800.000 jaar terug meten (door belletjes fossiele lucht in de ijsmassa’s van Antarctica). De meting van de luchtkwaliteit gebeurt niet in de buurt van de Antwerpse ring maar in Hawaï. Toch zijn de resultaten rampzalig. Welke lessen zullen we daaruit trekken?


Wie beschermt ons van De Wever?

kracht


Gaat CEO inleveren?
Express.be schreef maandag: “De vakbonden bij de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert uit Mortsel hebben aan chief executive Christian Reinaudo gevraagd om vrijwillig met een looninlevering in te stemmen. De vakbonden stellen dat Reinaudo, die nog steeds een salaris van 1,8 miljoen euro ontvangt, met de inlevering een symbolisch gebaar van toenadering zou kunnen stellen tegenover het personeel, dat door de ondertekening van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zelf ook minder gunstige voorwaarden heeft aanvaard. De voorstellen die door de directie tijdens de onderhandelingen rond het nieuwe akkoord naar voor waren gebracht, vormden de aanleiding van een aanslepend conflict. Uiteindelijk werd het akkoord toch ondertekend omdat bij de stemming geen tweederde meerderheid kon worden gevonden voor het verder zetten van het protest. De vakbonden zeggen dat de directie nu echter opnieuw een bereidheid moet tonen om naar de werknemers te luisteren.”


Ongezond werken
Het Nieuwsblad schreef maandag: “In de GO! school Campus De Beeltjens uit Westerlo wordt de komende dagen niet gepoetst. De zes poetsvrouwen starten vandaag een opmerkelijke staking tegen het schoonmaakproduct Neomat GMS. Hun werkgever Sodexo verplicht hen ermee te werken. ‘Drie weken geleden kregen we een nieuw poetsproduct voor de vloer’, zegt poetsvrouw ­Godelieve Vos. ‘Neomat GMS is een industrieel product dat we gebruiken in onze schoonmaakmachines. De poetsvrouwen van de kleuterklasjes moeten dit echter met een dweil gebruiken. We moeten dan wel een bril, handschoenen en een mondmasker dragen, maar dat laatste hebben we niet.’ Na de eerste avond kuisen klaagde een van de poetsvrouwen over irritaties aan de ogen, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. ‘Ik heb de klachten meteen gemeld’, zegt Godelieve Vos. ‘Een arbeidsgeneesheer zou de zaak onderzoeken, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Drie dagen later kregen we een stofmasker om ons te beschermen.’ Ook de kledij is volgens Godelieve niet aangepast aan het product. ‘We hebben enkel een schort om mee te werken. Een van de poetsvrouwen kreeg wat van het bijtende product op haar trui en die vertoonde meteen gaten.’ Toxicoloog Jan Tytgat bevestigt: ‘Eigenlijk zouden de poetsvrouwen een gasmasker en een overall moeten dragen om met dat bijtende goedje te werken.’” Sodexo gaf meteen toe en trok het product in. Een mooie overwinning die aangeeft dat we niet op onze kap mogen laten zitten!


Ongezond leven
Sportjournalist Filip Joos is naar eigen zeggen geen man van open brieven. Spijtig. Want zijn brief aan de Antwerpse burgemeester De Wever zat er niet naast. Zo schrijft hij: “Dokter Chris Goossens, auteur van een van uw dieetboeken, heeft zich nog niet zo lang geleden laten testen. Een wandelende kwikbom, een Antwerps fijnstoffossiel, bleek hij. Regeren is vooruitzien, zo wil een boutade die u ongetwijfeld in het Latijn kunt opdreunen. Is het zo moeilijk om te voorzien dat dit binnen afzienbare tijd rampzalige gevolgen zal hebben voor de gemeenschap waar u als burgervader over mag/moet waken? (…) We verlangen hier vaak niks anders van mensen dan dat ze bochten nemen. De Afghaanse vluchteling moet witloof in kaassaus leren koken, de jointjesroker moet clean worden, en ga zo maar door. Maar de politiek mag wel volharden? Ook als een manifest foute weg is ingeslagen? U zult wel geen vetorecht hebben en u zult zich ongetwijfeld kunnen verstoppen achter een warrige staatsstructuur, maar u bent verdorie burgemeester. Het lijkt me uw plicht dat u zich het lot van uw onderdanen aantrekt. Dat u voor hun gezondheid vecht. Dat u de snelweg die uw stad doormidden scheurt niet nóg groter maakt. Elke morzel gezond verstand zegt: niet doen.” En op het einde volgde een passende uitsmijter: “Voor u het weet, overkappen ze in godbetert Charleroi wél hun vreselijke Ring. Dan staat u pas echt voor panda.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig