De Workers and Socialist Party (WASP) heeft zich gisteren geregistreerd voor de nationale en provinciale verkiezingen. Er wordt deelgenomen aan de provinciale verkiezingen in de Noordwestelijke provincie, Limpopo en Gauteng. De nationale kandidatenlijst werd gisteren op een persconferentie in Johannesburg bekend gemaakt.

De nationale lijst wordt getrokken door Moses Mayekiso. De lijsttrekker is meteen ook de presidentskandidaat. Mayekiso was in de jaren 1970 en 1980 al een bekende vakbondsactivist uit de metaalsector. Hij was algemeen secretaris van de Metal & Allied Workers Union (Mawu). Samen met andere vakbonden lag de Mawu aan de oorsprong van de federatie Cosatu in 1985. Mawu lag nadien ook aan de basis van de oprichting van de National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA), waar Mayekiso de eerste algemeen secretaris van werd. Hij werd in die functie verkozen terwijl hij in de cel zat wegens zijn activiteiten tegen apartheid en voor de arbeidersbeweging. Er waren internationale acties om hem uit de gevangenis te krijgen.

Moses Mayekiso was algemeen secretaris van NUMSA toen die vakbond in 1993 een resolutie aannam waarin werd gepleit voor een arbeiderspartij. Hij was een tijdje parlementslid voor het ANC maar vertrok uit ongenoegen. Door nu WASP te vervoegen en een plaats in de leiding ervan op te nemen, sluit hij terug aan bij de strijd voor een politieke vertegenwoordiging van de arbeidersbeweging.

Destijds was Moses de eerste voorzitter van SANCO, South African National Civic Organisation. Die organisatie was aanvankelijk de ‘vierde’ partner in wat nu de Tripartite Alliance van ANC, SACP en Cosatu is. De afgelopen jaren probeerde Moses om SANCO nieuw leven in te blazen op basis van een consequent socialistisch programma, hij deed dit onder de naam COSANCOM (Congress of South African Non-racial Community Movements).

Van 1994 tot 1996 zat Moses in het parlement voor het ANC maar hij nam ontslag uit onvrede en om terug aan de basis te werken voor de heropbouw van verzet na de val van het apartheidsregime.

Alle kandidaten op de lijst van WASP voor de verkiezingen van begin mei zijn werkenden, syndicalisten, activisten uit lokale gemeenschappen of jongerenbewegingen. De beste vertegenwoordigers van de arbeidersbeweging zijn mensen die zelf met beide voeten in die arbeidersbeweging staan. We verwerpen de ‘professionalisering’ van politiek die laat uitschijnen dat gewone mensen niet in staat zijn om aan politiek te doen.

Enkele centrale kandidaten op de lijst van WASP zijn:

  • Mametlwe Sebei – activist die vooraan stond in de stakingsgolf na Marikana in augustus – September 2012
  • Weizmann Hamilton – algemeen secretaris van de Democratic Socialist Movement (DSM), een van de organisaties die mee aan de basis van WASP lag, jarenlang actief in de strijd tegen apartheid en op syndicaal vlak
  • Liver Mngomezulu – vice algemeen secretaris van de National Transport Movement union (NTM)
  • Matron Mhlanga – straathandelaar in Johannesburg en lid van de leiding van African Traders Organisation (ATO)
  • Sithembile Nqulo – mijnwerker, Carletonville
  • Lebogang Mtsweni – Numsa activist (in persoonlijke naam)
  • Jabulani Madlala – Numsa activist bij de fabriek van Toyota in Durban (in persoonlijke naam)
  • Paul Gaaje – noodhulpwerker, Fochville
  • Nkosinathi Mpopo – mijnwerker, Rustenburg

Het basisloon van parlementsleden in Zuid-Afrika bedraagt 72.000 Rand per maand (4.800 euro). Dat staat ver van de dagelijkse realiteit van de werkende bevolking en de armen. Parlementsleden krijgen de hoogste lonen van het hele land. Wij verwerpen die privileges voor de zogenaamde ‘volksvertegenwoordigers.’

Alle nationale en provinciale verkozenen van WASP zullen leven aan een gemiddeld loon van een geschoolde arbeider. Alles daarboven zal naar de WASP en naar strijd van werkenden, lokale gemeenschappen en jongeren gaan. Een overzicht van het loon en alle uitgaven van verkozenen van WASP zal toegankelijk zijn voor alle kiezers. Verkozenen die het manifest van de partij niet nakomen of betrokken zijn bij gelijk welke vorm van corruptie worden meteen afgezet. De afzetbaarheid van verkozenen wordt niet uitgeoefend door de leiding van WASP maar door de leden ervan.