VS: honderdduizenden betogers tegen de oorlog

De anti-oorlogsbeweging in de VS staat er opnieuw. Op 24 september was er een massale betoging in Washington DC om te eisen dat de Amerikaanse troepen worden teruggetrokken uit Irak. De betoging sprak zich ook uit tegen het schandalige negeren van de problemen aan de Golfkust van de VS waar de catastrofe in New Orleans plaats vond. Terwijl honderden miljarden dollar gebruikt worden voor een oorlog, was er geen ruimte voor enkele miljoenen dollars die de omvang van de ramp hadden kunnen beperken.

Bryan Koulouris

Ook in Londen werd betoogd tegen de oorlog en de bezetting van Irak. Ook hier was er een goede opkomst voor de betoging. De Socialist Party en International Socialist Resistance (ISR, Internationaal Verzet) vormden een eigen rode delegatie op de betoging.

Volgens recente peilingen stelt meer dan de helft van de Amerikanen dat ze voor een onmiddellijke terugtrekking van alle VS-troepen uit Irak zijn. Het is de eerste keer dat er uit peilingen blijkt dat een meerderheid in de VS voor de terugtrekking van de troepen is.

De betoging was erg groot. De schattingen over het aantal aanwezigen loopt uiteen. De meeste media had het over 100.000 betogers, maar er was in de media meer aandacht voor de paar honderden tegenbetogers. Het internetbedrijf Yahoo had een helicopter om beelden te maken en schatte dat er 500.000 betogers waren.

Het potentieel voor de betoging was nog veel groter. Miljoenen Amerikanen willen het einde van de oorlog en de bezetting. De Amerikaanse vakbondsleiders hebben een standpunt gestemd voor de terugtrekking van de troepen. Maar dat standpunt blijft iets op papier en wordt niet omgezet in een actieve mobilisatie voor de betoging.

De lokale anti-oorlogscomités waren veelal niet actief gaan mobiliseren in arbeiderswijken of in de Afro-Amerikaanse gemeenschap waar de woede tegenover de oorlog en de gebeurtenissen in New Orleans erg groot is. De mobilisatie was veelal beperkt tot het netwerk van activisten, waarbij zelden op grootschalige wijze werd gemobiliseerd.

Zelfs met deze beperkingen en de problemen om betogers in Washington DC te krijgen (zo was er geen treinverkeer naar Washington), was de opkomst enorm. Het is een uitdrukking van een bereidheid om in te gaan tegen het establishment.

De Amerikaanse arbeiders zijn het slachtoffer geworden van enorme besparingen, de afbouw van de industrie en het oprukken van flexibele Mc Jobs. Tientallen miljoenen mensen hebben geen toegang tot de gezondheidszorg en velen hebben grote schulden. De oorlog en de bezetting van Irak maken de situatie nog erger. New Orleans en de Golfkust kennen verschrikkelijke omstandigheden en de bevolking is er woedend.

Socialist Alternative, onze Amerikaanse zusterorganisatie, nam deel aan de betoging in Washington. Een 40-tal leden uit New York, Boston, Philadelphia en Madison kwamen tussen met pamfletten en kranten. We legden uit dat het probleem niet enkel Bush is, maar ook het systeem waar Bush voor staat. De grote bedrijven controleren de twee grote partijen om hun belangen te verdedigen.

We verkochten meer dan 300 nummers van onze krant ‘Justice’ en meer dan 40 exemplaren van een nieuwe brochure over de orkaan Katrina.

We vormden een delegatie in de betoging met een spandoek "Make War and Poverty History. Fight for a Socialist World." We hadden ook protestborden met slogans rond de noodzaak van de heropbouw van de Golfkust op basis van de behoeften van de arbeiders en hun gezinnen, de noodzaak van gratis gezondheidszorg, voor een nieuwe massale arbeiderspartij,…

Onze delegatie was erg levendig met originele slogans. We kregen heel wat positieve reacties toen we in onze slogans uithaalden naar de Republikeinen én de Democraten. Zo riepen we: Dump the Elephant. Dump the Ass. Build a Party of the Working Class!" (de ‘Elephant’ of olifant is het symbool van de Republikeinen, de ‘Ass’ of ezel dat van de Democraten).

Delen: Printen: