Italië. Actievoerders uit stad verbannen…

Op 6 maart werden activisten uit Bologna verbannen door de stedelijke politie. Ze moesten voor de rechter verschijnen op basis van in kaart gezette aanklachten in het kader van een protestactie tien maanden geleden. De activisten werden vervolgd wegens ‘onwettige samenscholing’ en ‘diefstal’ (een politie-agent liet een matrak vallen die verloren ging). De rechtbank oordeelde op een bijna middeleeuwse wijze (of was het eerder uit de tijd van Mussolini?) dat negen van de beschuldigden binnen de twee uur uit de stad weg moesten. De rechter stelde dat ze anders onmiddellijk zouden opgepakt worden.

In mei vorig jaar kwamen studenten en laag betaalde werkenden samen in een protestbetoging. De autoriteiten hadden de actie niet toegelaten waarop de oproerpolitie meteen tussen kwam. Die probeerde het protest te stoppen. De betogers waren goed georganiseerd en slaagden erin om stand te houden, de oproerpolitie moest de aftocht blazen.

Dat was een vernedering voor de politie. Dus werd besloten om wraak te nemen. Er werd een proces begonnen tegen 15 activisten die een leidinggevende rol spelen in de arbeidersbeweging in Bologna. Het ging onder meer om Giuliano Brunetti van ControCorrente. Giuliano is actief bij de vakbond USB (en was enkele jaren geleden in ons land actief aan de ULB). Vanuit zijn ballingschap in Genua verklaarde Giuliano: “Dit is een poging om de sociale bewegingen in Bologna aan banden te leggen door de leiding uit te schakelen.”

We roepen jongerenactivisten en syndicalisten op om protestberichten te sturen tegenover deze flagrante inbreuk op het democratische recht van protest en tegen deze schandalige vorm van repressie.

Het wijst overigens op de hypocrisie van de Italiaanse regering. ControCorrente stelde: “Er zijn draconische straffen voor activisten, terwijl de echte criminelen door de president tot minister worden benoemd. Zoals George Orwell al wist, is de wet voor iedereen gelijk maar voor sommigen wat meer gelijk dan voor anderen.”

Stuur solidariteitsberichten via ControCorrente:  info@controcorrentesinistraprc.org.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie