Home / Foto's / Betoging tegen jacht op werklozen in Brussel

Betoging tegen jacht op werklozen in Brussel

Verslag door Nico (Brussel)

bruxelles_chomage_05Ook in Brussel werd in het kader van de actiedag tegen de jacht op de werklozen geprotesteerd. Dat gebeurde met een betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront. De betoging vertrok van de kantoren van de RVA en trok onder meer langs het Brusselse OCMW om te eindigen voor het ministerie van werk van Monica De Coninck.
Net zoals in de rest van het land is er in Brussel een groot probleem van werkloosheid. Het aantal werkzoekenden is veel groter dan het aantal vacatures, per vacature zijn er 48 werkzoekenden. Er zijn tal van jobplannen die geen enkele garantie op een stabiele toekomst bieden. De afgelopen decennia is de regio sterk gedesindustrialiseerd met heel wat jobverlies als gevolg. We betalen een zware prijs voor alle herstructureringen van de laatste jaren. En nu willen de autoriteiten ons nogmaals laten betalen voor het gebrek aan werk door aan onze uitkeringen te zitten.

LSP was aanwezig op de betoging en haalde peterslijsten op voor de linkse eenheidslijst Gauches Communes in Brussel. Gauches Communes zal deelnemen aan de regionale en federale verkiezingen. We bedanken iedereen die er de tijd nam om de discussie aan te gaan en onze peterslijsten te ondertekenen.

De actiedag moet een vervolg krijgen. De maatregelen van de regering gaan erg ver en we mogen dit niet aanvaarden. De nationale actiedag moet het beginpunt vormen voor een nationaal actieplan dat op democratische wijze wordt bediscussieerd. Werklozen moeten daarin betrokken worden. Het actieplan moet oplopend zijn om de druk op te voeren. We kunnen verschillende actiemethoden gebruiken, van meetings en debatten tot betogingen om zo de beweging uit te breiden.

In Brussel zijn er al twee nieuwe acties afgesproken. Deze week nog, op 13 maart om 12u, wordt aan de Beurs verzamelen geblazen voor een actie het Brusselse Netwerk van Werklozengroepen. Op dat ogenblik bespreekt de Kamer een wetsvoorstel dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen oplegt. Op 11 mei is er een betoging tegen de jacht op de werklozen, daarvoor wordt om 14u voor de RVA aan het Zuidstation afgesproken.

 

bruxelles_chomage_01

bruxelles_chomage_02

bruxelles_chomage_03

bruxelles_chomage_04

bruxelles_chomage_05

bruxelles_chomage_06

bruxelles_chomage_07

bruxelles_chomage_08

bruxelles_chomage_09

bruxelles_chomage_10

bruxelles_chomage_11

bruxelles_chomage_12

bruxelles_chomage_13

bruxelles_chomage_14

bruxelles_chomage_15

bruxelles_chomage_16

bruxelles_chomage_17

bruxelles_chomage_18

bruxelles_chomage_19

bruxelles_chomage_20

bruxelles_chomage_21

bruxelles_chomage_22