Heinz Turnhout. Winsthonger is probleem

De aankondiging van de sluiting van Heinz in Turnhout leidde meteen tot enkele reacties die in de richting van de loonkosten wezen. Maar dat bleek al gauw een misverstand te zijn, de vestiging was winstgevend en Heinz kan bezwaarlijk een bedrijf in moeilijkheden genoemd worden. Na de overname door Berkshire Hathaway, een conglomeraat van Warren Buffett,  en de Braziliaanse kapitaalgroep 3G moesten de winsten sneller stijgen. En dus wordt een sociaal bloedbad aangericht.

Heinz is een groot bedrijf uit Pittsburg (VS), een bedrijf met ook een grote politieke invloed. De weduwe van senator John Heinz trouwde in 1995 met John Kerry die in 2004 presidentskandidaat was voor de Democraten. Het bedrijf HJ Heinz werd in 2013 overgenomen door Berkshire Hathaway, een investeringsbedrijf van Warren Buffett, en 3G Capital. Die zagen een interessante opportuniteit in het bedrijf. Met een nettoresultaat van 923 miljoen dollar in het boekjaar 2011/12 is dat evident. Maar het volstond niet voor de kapitaalbedrijven die snel een grotere opbrengst willen. Daartoe werd een nieuwe CEO aangetrokken, Bernardo Hees die eerder bij Burger King aan de slag was nadat dit bedrijf door 3G Capital was overgenomen.

Hees ging meteen over tot het schrappen van ongeveer 600 kantoorjobs in de VS en kondigde aan dat in totaal ongeveer 1.200 jobs weg moesten. Dat was volgens de nieuwe eigenaars nodig voor een winstmarge van 30% voor belastingen. Vorig jaar was er een winstmarge van ongeveer 17%, de kapitaalgroepen willen dus een verdubbeling. De productie wordt geconcentreerd in enkele vestigingen en het nieuwe management voert overal een low-costbeleid, behalve op de dividenden voor de grote aandeelhouders natuurlijk.

Berkshire Hathaway van Warren Buffett maakte vorig jaar 19,5 miljard dollar winst of 31% meer dan in 2012. In het vierde kwartaal alleen werd een nettowinst van 4,99 miljard dollar (3,7 miljard euro) neergezet. De miljardair, goed voor een vierde plaats in de lijst van de allerrijksten ter wereld, probeert zich een ‘sociaal’ imago aan te meten door grote bedragen aan liefdadigheid te besteden en door zelfs op te roepen om de belasting voor miljonairs te verhogen. Hij merkte op dat hij minder belastingen betaalde dan zijn secretaresse.

Hoe figuren als Buffett en Jorge Paulo Lemann van 3G, de man staat op de 34ste plaats in de lijst van allerrijksten van Forbes, zo rijk worden is ook duidelijk. Durfkapitalisten beslissen over de toekomst van honderden gezinnen en leggen een hypotheek op de volledige gemeenschap. Het schrappen van jobs dient om de winstmarges snel de hoogte in te jagen. Achteraf mogen er dan bij wijze van liefdadigheid enkele kruimels van de tafel vallen.

Bij Heinz is het niet anders. Nadat Heinz Turnhout vorig jaar het contract met McDonalds verloor, was er al onzekerheid bij het personeel. Toch kwam de doodsteek door het management als een verrassing. De productie wordt overgeheveld naar Telford in Groot-Brittannië.  Ruim 200 personeelsleden worden op straat gezet. Dat moet de winstcijfers van figuren als Warren Buffett en Jorge Paulo Lemann van 3G, die al tot de allerrijksten ter wereld behoren, ten goede komen. De sociale gevolgen van het bloedbad worden naar de gemeenschap doorgeschoven.

Waarom laten we kapitalisten als Buffett en Lemann beslissen over onze toekomst? Waarom zou de economie in dienst van hun winsten moeten staan? Laat ons de productiemiddelen uit de handen van die kleine parasiterende groep halen en onder democratisch beheer en controle van de gemeenschap plaatsen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie