Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Geen geld?
De Tijd schreef dinsdag: Roch Doliveux, de CEO van farmagroep UCB, zag zijn salarispakket in 2013 met 15 procent aandikken tot 5,95 miljoen euro. Daarmee is hij een van best betaalde toplui in ons land. (…) ‘Het hogere remuneratiepakket in vergelijking met 2012 is een gevolg van de betere prestaties van het bedrijf (…), luidt het in het jaarverslag. UBC realiseerde het afgelopen jaar een nettowinst van 200 miljoen euro, 20 procent minder dan de 245 miljoen euro in 2012. Maar op de beurs klom het aandeel in 2013 wel met 22,6 procent, van 44,15 euro tot 54,14 euro. In de twee eerste maanden van dit jaar stoomde het aandeel bovendien verder door, tot 57,61 euro gisteren. Daardoor is de beurswaarde van de farmagroep gestegen tot 10,86 miljard euro. (…) Met zijn salaris van 5,95 miljoen euro in 2013 steekt UCB-topman Doliveux zijn collega Carlos Brito van de biergroep AB InBev naar de kroon als best betaalde topmanager in België. Brito zag zijn salaris afgelopen jaar eveneens met 15 procent stijgen, tot 4,5 miljoen euro: 1,24 miljoen euro vast en 3,29 miljoen euro variabel. Maar de bedragen zijn niet helemaal vergelijkbaar. Want AB InBev zegt in zijn remuneratierapport niet hoeveel zijn CEO Brito ontvangt in de vorm van pensioenstorting of andere extra voordelen.” Geen loonstoppen in deze kringen!


Met de broek op de enkels!
Ineos-baas Ratcliffe had het vrijdag in De Tijd over de chemiesector: “Het ziet er niet goed uit voor Europa. We zijn als konijnen die in koplampen staren. We staan met onze broek op de enkels”.
Hieronder waar Ratcliffe doorgaans met zijn broek op de enkels staat: zijn persoonlijke yacht.


Foute weergave?
We vermoeden dat de zakenkrant De Tijd in haar weergave van een gesprek met PVDA-voorzitter Peter Mertens vorig weekend losjes is omgesprongen met wat gezegd werd. Het zou ons immers verbazen dat hij de Nederlandse SP of het Duitse Die Linke als moderne marxistische partijen zou omschrijven. Er zijn wel marxisten in die partijen actief, maar ze voeren een koers die toch niet bepaald als marxistisch kan bestempeld worden. Die Linke weigert zelfs om de EU als neoliberaal en ondemocratisch te bestempelen… We begrijpen dat naar andere Europese voorbeelden wordt gegrepen, maar hebben de indruk dat de redactie van De Tijd erg kort door de bocht ging als ze Mertens het volgende laten zeggen op de kritiek dat zijn partij marxistisch-lenistisch zou zijn: “Dit is een groteske absurditeit. Wij baseren ons niet op het marxisme-leninisme en wij zijn niet voor een systeem zonder privé-eigendom. Wij zijn een moderne marxistische partij, zoals de SP in Nederland of Die Linke in Duitsland. We blijven natuurlijk marxisten, want elke partij heeft een ruggengraat nodig. Maar we hebben afscheid genomen van de oude dogma’s en axioma’s waarmee we onszelf steeds weer buitenspel hebben gezet.”


Naar de kampen!
In een debat over Romazigeuners kwam Paul-Marie Coûteaux van het Front National in het zesde arrondissement van Parijs met een weinig origineel idee. Hij stelde voor om de Roma bijeen te brengen in “kampen”. Als extreemrechts over kampen voor specifieke bevolkingsgroepen begint, begeeft het zich op glad ijs. De FN-voortrekker neemt ook regelmatig foto’s van Roma’s om ze op zijn blog te publiceren en daarmee aan te klagen dat er zoveel zigeuners zijn die bovendien “de charme van een kleine wandeling doorbreken”.


Panda’s
In De Morgen verscheen vorig weekend een opiniestuk van een kinder-en jeugdpsychiater in het OLV Ziekenhuis Aalst. Hij stelde terecht: “Bij de uitvoerige berichtgeving over de reuzenpanda’s die bij aankomst in België verwelkomd werden door premier Di Rupo himself, vroeg ik mij af hoe dit moest overkomen bij gezinnen die in armoede leven. De kostprijs van het hele gedoe kan toch niet anders dan een doorn in het oog zijn van velen. Waar worden bij ons de prioriteiten gelegd? Bij het in stand houden van bepaalde ecosystemen in China, juist ja… Maar hoe valt dit te rijmen met bijvoorbeeld de hulpkreet van de Brusselse OCMW’s eerder deze week over de schrijnende toename van het aantal leefloners in verschillende Brusselse gemeenten?” De psychiater stelt correct vast dat er voor een ommekeer andere dingen nodig zijn dan het in huis halen van reuzenpanda’s.


Stijgende werkloosheid
Het Laatste Nieuws schreef dinsdag: “Vlaanderen telde eind februari 236.168 werkzoekenden: 20.991 of 9,8 procent meer dan in februari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de VDAB vandaag heeft vrijgegeven. Vooral de vrouwelijke (+10,1 procent) en de hoog- (+14,8 procent) en middengeschoolde (+14,1 procent) werkloosheid steeg in februari sneller dan gemiddeld. (…) Aan de basis van die trend liggen de bezuinigingen in de dienstensector, waar veel vrouwen en hoog- en middengeschoolden werken. Aanvankelijk bood die sector beter weerstand tegen de crisis, maar besparingen bij de banken, overheden en gezondheidszorg wegen op de werkgelegenheid in de dienstensector. Er verdwijnen ook steeds meer administratieve functies, door bijvoorbeeld onlinetoepassingen. Ook in de leeftijdsgroep 55 tot 60 jaar is er een grote toename (+25,9 procent) van de werkloosheid. Oudere werkzoekende en bruggepensioneerden moeten langer beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, en dat uit zich duidelijk in de cijfers. Het groeitempo van de jeugdwerkloosheid (+2,5 procent) zakt dan weer. Er zijn minder werkzoekende leerlingen uit het deeltijds onderwijs dan vorig jaar.”


Bom onder BAM?
Officieel werd in februari een beslissing genomen over het tracé voor de sluiting van de Antwerpse ring. Officieel was er voor februari geen sprake van het BAM-tracé dat dicht bij het stadscentrum ligt. Toch werd op 15 januari al een brief verstuurd naar de Natuurvrienden op Linkeroever die hun lokaal moeten verlaten tegen 31 augustus 2014 omdat er een werf voor de Oosterweelverbinding komt. Enkel met dat tracé moet het lokaal van de Natuurvrienden verdwijnen. Het was voormalige burgemeester Bob Cools, die in de Natuurvrienden actief is, die de brief openbaar bekend maakte. De brief stelde: “Gelet op de status van het dossier Oosterweelverbinding en de timing die wij momenteel in acht nemen, kan BAM akkoord gaan met een verder gebruik van het clubhuis tot en met 31 augustus 2014. (…) Na die datum dient u rekening te houden met de afbraak van het gebouw, gezien de noodzaak om de benodigde terreinen bouwrijp te maken voorafgaand aan de start van de hoofdwerken.” Dit betekent dat op 15 januari, een maand voor de beslissing van 14 februari, de beslissing dus eigenlijk al genomen was. Bob Cools merkte in Gazet van Antwerpen donderdag op: “De datum bovenaan deze brief is voor mij het bewijs dat BAM in januari allang wist welke beslissing er zou worden genomen. Dat werpt een merkwaardig licht op het hele onderzoek, dat onafhankelijk zou moeten zijn.”


‘Creatief’ destructionisme met het VBO
VBO-topman Pieter Timmermans heeft het gehad. Hij is de klaagzangen beu. Er is volgens hem sprake van ‘multinational-bashing’. Als Heinz 200 hardwerkende mensen de straat op stuurt, moeten we daar niet over klagen als het van het VBO afhangt. In een opiniestuk schreef Timmermans: “Het was weer zover. Een multinational – Heinz in Turnhout – besluit tot een herstructurering en tijdens het vragenuurtje in het parlement was het verontwaardiging troef. Als verontwaardiging de diepe overtuiging is van sommige politieke partijen, dan spelen ze met vuur. Ventileren ze daarentegen verontwaardiging om mee te kunnen surfen op de golf van verontwaardiging bij sommige kiezers, dan ruikt dat naar populisme.” Neen, met inhaligheid heeft het volgens het VBO niets te maken. “Voorts moet men beseffen dat ‘Creative destruction’ een realiteit is. Ze maakt integraal deel uit van de economische dynamiek. Zelfs winstgevende bedrijven moeten herstructureren in het belang van de toekomst van de onderneming. Een CEO die niet minstens vijf jaar vooruitdenkt, is niet sterk bezig. De winsten van vandaag zijn de investeringen van morgen en de jobs van overmorgen.”


Inderdaad…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig