Nigeria: massale betogingen tegen prijsstijgingen brandstof en asociaal beleid van regering-Obasanjo

Op woensdag 14 september was er in Lagos een massale bijeenkomst van honderdduizenden Nigerianen die ingingen op een oproep van de Labour and Civil Society Coalition (LASCO) om te protesteren tegen de prijsstijgingen voor brandstof en andere neoliberale maatregelen van de PDP-regering onder leiding van Obasanjo. Deze bijeenkomst gaf nogmaals aan dat de Nigeriaanse arbeiders bereid zijn om de strijd voor verandering aan te gaan. Wat hen tegen houdt, is de leiding. Met een correcte arbeidersleiding zou de massa van arbeiders het regime van Obasanjo aan de kant kunnen schuiven en met dat regime ook het neoliberaal beleid.

Verslag door de Democratic Socialist Movement, onze Nigeriaanse zusterorganisatie

Naast onze bijdrage in het plannen van de protestbijeenkomst door de leiding van de LASCO, nam algemeen secretaris Segun Sango ook deel aan een reeks televisieprogramma’s om te mobiliseren naar de bijeenkomst. Zo sprak hij op maandag 12 september op de staatstelevisie van Lagos (LTV8) om er de plannen van LASCO toe te lichten en op te roepen voor massale protestacties in Lagos en andere steden. Op donderdag 15 september was hij op Muri International Television (MITV).

Bij de voorbereiding voor de actie stelden we in LASCO voor om op te roepen voor een stakingsdag zodat de arbeiders zouden kunnen deelnemen aan de bijeenkomst, maar deze oproep werd niet overgenomen. De enorme woede onder de bevolking kwam echter tot uiting in het feit dat heel wat grote kantoren en banken dicht gingen aangezien de meeste mensen niet kwamen werken. Op de luchthaven Murtale Muhammed Airport waren er bijzonder weinig passagiers. Het verkeer op de belangrijkste wegen was erg beperkt aangezien de meeste commerciële vervoerders niet werkten. De drukke snelweg Oshodi-Apapa, Pen Cinama in Agege of de snelweg Ikorodu lagen er zowat verlaten bij tijdens de protestbijeenkomst.

We kwamen tussen in de bijeenkomst in het nationaal stadion. Elders organiseerden we zelf ook bijeenkomsten om te protesteren. Dat was onder meer het geval in Agege, Ajegunle en Ejigbo. Het dagblad New Age schreef op donderdag: “De Democratic Socialist Movement in Agege organiseerde een vreedzaam protest om de protestbijeenkomst van de NLC te ondersteunen. De DSM had spandoeken met slogans als ‘Obasanjo moet ontslag nemen’, ‘De Nigerianen zijn het anti-arbeiders beleid beu’, ‘We willen meer jobs’,… Politie-agenten stonden op strategische plaatsen opgesteld, maar kwamen niet tussen. DSM trok met de protestactie naar het secretariaat van de lokale overheden van Lagos waar pamfletten met titels als “Prijsstijgingen voor brandstof, weg met het regime van Obasanjo” werden verspreid.”

In Ajegunle werkten we samen met een aantal ontslagen arbeiders om een protestactie te organiseren. Daarbij werd Dagga Toler, de hoofdredacteur van ons blad Socialist Democracy, opgepakt rond 8 uur ’s ochtends. Hij werd vastgehouden in een politiekantoor, maar door de enorme mobilisatie besliste de lokale politiecommissaris om Dagga vrij te laten rond 10 uur. De politie gaf hem een kleine som geld zodat hij met het openbaar vervoer tot op deprotestactie zou raken. Ze informeerden hem zelfs over waar de actievoerders zich toen juist bevonden.

Bij het overhandigen van een protestbrief aan de gouverneur van de deelstaat Lagos, deed de voorzitter van het NLC (de Nigeriaanse vakbondsfederatie), Adam Oshiomole, een oproep aan “vakbonden om een politieke coalitie te vormen om politieke antwoorden voor de problemen naar voor te brengen.” Die oproep is een belangrijke breuk van de arbeidersleiders met vorige posities. Het standpunt van de DSM over de noodzaak van een onafhankelijke arbeidersformatie om de politieke macht over te nemen, werd in het verleden steeds op kritiek onthaald bij die vakbondsleiders.

De grote protestbijeenkomst begon rond 8 uur ’s ochtends in het nationaal stadion en trok in betoging rond de stad. Het werd een lange betoging van zowat 15 kilometer. Pas om 14u eindigde de optocht. We verkochten 1.000 exemplaren van ons maandblad en 45 exemplaren van een oud nummer. We verdeelden ook 10.000 pamfletten. Een aantal mensen gaf aan te willen aansluiten. We willen in alle grote steden tussenkomen om onze ideeën te vestigen. Dat is naast Lagos onder meer het geval in Benin, Jos, Yola, Kano, Kaduna en Abuja.

Delen: Printen: