Pamflet voor pro-keuze protest van 30 maart

NEEN aan de anti-abortus mars. Mijn lijf ! Mijn keuze ! Mijn vrijheid !

Op 30 maart 2014 houden de tegenstanders van het recht op abortus – de beweging « pro-life » – hun « Mars voor het leven ». Terwijl de regering in Spanje het recht op abortus gewelddadig aanvalt, organiseert « pro-life » zich ook in België: intimidatie van vrouwen die een abortus willen ondergaan, acties voor de abortuscentra, lobbying op Europees niveau…

Het recht op abortus moet verdedigd worden. Zeven Europese landen erkennen abortus nog steeds niet, of heel beperkt, in hun wetgeving. In die landen waar het verboden of beperkt toegelaten is, zoeken vrouwen met een ongewenste zwangerschap hun toevlucht tot middelen die hun leven op het spel zet (internetaankopen van gevaarlijke aborterende pillen, clandestiene operaties…). In de hele wereld sterven elke dag vrouwen aan de complicaties van een zwangerschap terwijl een abortus hun het leven had kunnen redden. Het verbod op abortus doodt !

Verdedig het recht op abortus! Of het op straat is of in de gangen van officiële instanties, we mogen de « pro-life » geen ruimte geven om vrouwen te intimideren of te culpabiliseren.

In crisistijd zijn het de besparingen waartegen we moeten vechten!

De beweging pro-choice is er niet enkel om het abortusrecht te verdedigen. We eisen het recht op vrije keuze. De toenemende armoede, de crisis en de besparingsmaatregelen mogen geen redenen zijn om de rechten van de vrouw te beperken. In Spanje, ten gevolge van de economische crisis en van opkomende reactionaire ideeën, wil de regering het recht op abortus inperken. Vrouwen zullen er enkel een abortus kunnen laten uitvoeren in geval van verkrachting, of wanneer hun gezondheid in gevaar is.

De strijd om een echte keuze gaat samen met de verdediging van het abortusrecht, overal vrij en gratis, ook in België waar dit recht onderworpen blijft aan voorwaarden. Maar de strijd vertaalt zich ook in sociale eisen zoals degelijke lonen, sociale en familiale toelagen die de werkelijke kosten van een kind dekken, openbare diensten die de vrouw toelaten om werk en familie te combineren, een verbod op intimidaties die vrouwen voor abortuscentra ondergaan, gratis anticonceptie en een seksuele opvoeding die naam waardig… We moeten garanderen dat geen enkele vrouw, in haar keuze voor abortus, beperkt wordt door financiële argumenten. We moeten verhinderen dat de beweging « pro-life » zich organiseert in België.

Neem deel aan de MANIFESTATIE PRO-CHOICE op 30 maart !
Voor de vrijheid van vrouwen, om zelf over hun lichaam en leven te beschikken

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie