Onderwijsbesparingen: niets nieuws! Voor een herfinanciering van het onderwijs

In het onderwijs wordt al 20 jaar lang bespaard. Dat wil in feite zeggen dat jaar op jaar de bestaansmiddelen van de school niet in verhouding zijn met het aantal leerlingen. In de komende jaren gaat dit niet verbeteren aangezien minister ‘van het grote gelijk’ Vandenbroucke aangekondigd heeft nog meer te zullen besparen.

Micha Teller, artikel uit de Verzetskrant

Schandalig! Leraars, leerlingen en hun ouders reageren terecht woedend over het tekort aan middelen. Hoe durft de minister 1600 minder leraars aan het werk te zetten terwijl de klassen vandaag al te groot zijn? Wie wint erbij om in een klas te zitten met meer dan 30 leerlingen?

Ruimte om problemen zoals agressiviteit op te vangen zijn voor de minister evenmin een prioriteit; er wordt 284 000 euro bespaard op de centra voor leerlingenbegeleiding! 1 Op 3 schoolgebouwen scoort een onvoldoende op vlak van veiligheid en hygiëne. Niet moeilijk als je weet dat 20 % van de schoolgebouwen eigenlijk gewone ‘containers’ zijn. Een extra budget om gebouwen te herstellen, laat staan vernieuwen, is er niet. Integendeel, het ministerie van onderwijs heeft ervoor gekozen om te besparen op het aantal ‘klusjesmannen’. Gelukkig laten ze er nog één over per scholengemeenschap.

Stijgende kosten

Dat de schoolkosten op tien jaar tijd met 80% zijn gestegen kan de regering niet deren. “Brute pech voor hen wiens ouders uitstappen en boeken niet kunnen betalen”, vindt de minister. Onderwijs wordt stilaan een plaats van ongelijkheid in plaats van één die studenten gelijke kansen geeft, ongeacht sociale afkomst.

Eigenlijk willen huidige politici dat het onderwijs haar geld ergens anders haalt, nl. vanuit de bedrijfswereld. Het nieuwe project van minister Vandenbroucke “accent op talent” motiveert schooldirecties om contacten op te zoeken met de lokale bedrijven. “Handig dat bedrijven de schoolopleidingen betalen ipv de staatskas”, zegt Vandenbroucke. Dat binnenkort richtingen met ‘teveel’ psychologie, filosofie, moraal of geschiedenis zullen verdwijnen omdat de bedrijven er niks mee kunnen doen, neemt hij er wel bij! Niet de algemene kritische vorming zal belangrijk zijn, wel de winstlogica van de bedrijven zullen bepalen wat en hoe je zal moeten leren! Of dacht je soms dat de Nike-posters in je school er maar toevallig hingen?

Welk alternatief?

Enkel in de strijd voor een socialistische samenleving zou onderwijs niet meer hetzelfde zijn als vandaag. Naast het feit dat onderwijs kosteloos zou zijn, zal het de ruimte creëren voor jongeren om zich volledig te ontplooien, leren wat aansluit bij hun interesses en waarbij praktijk en theorie in elkaar overgaan!

Schoolraden die vandaag in sommige gevallen reeds bestaan zouden democratische organen zijn waar iedereen die deelneemt aan het onderwijsproces vertegenwoordigd wordt. Jongeren, leraars en ouders moeten samen kunnen beslissen over wat er op hun school gebeurt; het is hun toekomst, niet die van een handjevol kapitalisten die ons onderwijsmodel volledig willen ombuigen naar ‘Amerikaans’ voorbeeld.

Uiteraard verzetten we ons tegen de besparingen en de daardoor veroorzaakte wantoestanden in het onderwijs. Hierin is het heel belangrijk dat ook jongeren actief zijn. Het is niet enkel de toekomst van de leraars die op het spel staat maar natuurlijk ook die van de jongeren. Heb je er al over nagedacht om te gaan informeren bij de syndicaalafgevaardigde leraar op je school over mogelijke acties tegen de plannen van Vandenbroucke? Organiseer snel het verzet samen met andere jongeren op je school. Kom op voor je eigen rechten en die van je kinderen.

Delen: Printen: