Ward Beysen: voorlopig (nog) niet welkom bij het Blok?

Na uitgebreide onderhandelingen tussen Ward Beysen en Filip Dewinter mag de verdoken Vlaams Blokker Beysen voorlopig geen lid worden van het Vlaams Blok. Algemeen werd aangenomen dat dit nochtans deze week zou aangekondigd worden. Beysen zelf beweert dat het mogelijk is dat zijn Liberaal Appel eigen lijsten indient bij de komende verkiezingen indien er geen provinciale kieskringen zijn.

Dewinter wil Beysen nog even in de wachtkamer laten zitten. Is er een inhoudelijke kink in de kabel? Neen, absoluut niet. Maar het Blok heeft andere plannen met haar marionet. Dewinter in De Standaard: "We hebben kandidaten genoeg. Met Beysen als partijlid kopen we niks. De brede aantrekking zou weg zijn, de meerwaarde nihil. Bovendien is een overstap ongeloofwaardig. Beysen heeft niet de reputatie van een separatist." Neen, de doelstelling is de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De verkiezingen waarmee Dewinter burgemeester wil worden en waartoe hij een "brede lijst" wil indienen. Als Beysen nu al officieel lid zou worden, zou van "verbreding" uiteraard geen sprake meer zijn.

Een kartel zou er alvast niet komen. Volgens Dewinter staat het Liberaal Appel daartoe te zwak. Maar een gewone plaats op de lijst bij de komende verkiezingen behoort eventueel tot de mogelijkheden.

Beysen zelf hoopt wellicht van toch iets uit de brand te slepen om een verdere carrière te kunnen uitbouwen, ook al is het een fin-de-carrière. Nadat hij jarenlang binnen de VLD de rechterzijde had geanimeerd, werd meer en meer duidelijk dat hij niet enkel het Vlaams Blok imiteerde, maar dat hij het eigenlijk met hen eens was.

Zijn openlijke discussies met het Vlaams Blok en de zoektocht naar een strategie om marximaal gebruik te maken van de figuur van Ward Beysen door de Blok-leiding, wijzen erop dat in het Antwerpse een deel van de burgerij openstaat voor een openlijke steun aan het Vlaams Blok.

Blijkbaar probeert de Blok-leiding nu om tijd te winnen om Beysen te dwingen op zijn knieën binnen te komen bij het Vlaams Blok en zich volledig te onderwerpen aan de partijleiding. Als aanvoerder van een groepje die minder dan 1% van de stemmen haalde, zal hij de omvang van zijn ego dan moet beperken om niet in conflict te komen met Dewinter. Vandaar dat er voor het Blok geen kartel mogelijk is, dat zou Beysen de mogelijkheid bieden om een vorm van interne oppositiestroming op te zetten.

Beysen is welkom voor de Blok-leiding die in hem een geestesverwant heeft opgemerkt, maar enkel als schoothondje van partijleider Dewinter.

Delen: Printen: