Stijging van de olieprijzen. Handen af van onze koopkracht!

De afgelopen jaren is de prijs van olie enorm gestegen. Op dit ogenblik bedraagt de prijs voor een vat olie zowat 70 dollar. De speculatie, het gebrek aan investeringen in raffinaderijen omwille van de zoektocht naar winsten, de gestegen vraag in China, de chaos in het Midden-Oosten veroorzaakt door het VS-imperialisme, en sinds kort ook de orkaan Katrina die 90% van de productie in de Golf van Mexico heeft stilgelegd. Dat zijn de belangrijkste oorzaken. Het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Een econoom van ING becijferde zelfs voor Katrina dat de bruto prijsstijgingen dit jaar alleen zouden leiden tot een gemiddelde meerkost van 270 euro per Belg. De gevolgen laten zich direct voelen voor veel arbeiders en hun families die moeten rekening houden met aanhoudende prijsstijgingen, zowel bij het tanken als bij het bijvullen van mazout voor verwarming. Sinds het begin van dit jaar steeg de prijs van diesel in tankstations met meer dan 20%. De mazout is in vergelijking met vorig jaar 75% duurder geworden.

Nochtans heeft niet iedereen te lijden onder deze situatie. De oliemultinationals en de overheid incasseren heel wat geld. De 5 grootste oliebedrijven hebben in het eerste trimester van 2005 een nettowinst van 43,47 miljard euro gemaakt. Dat is 30% meer in vergelijking met vorig jaar.

De arbeiders zijn reeds in actie gekomen om te protesteren tegen deze situatie. Er waren werkonderbrekingen in verschillende bedrijven, waaronder Caterpillar, Sonaca, Aero Tech,… Vorige donderdag was er een actie van zo’n 500 arbeiders van Arcelor en 400 arbeiders van FN-Herstal die de oprit van de autosnelweg Luik-Maastricht blokkeerden. De automobilisten toonden unaniem hun solidariteit. De truckchauffeurs kondigden aan te betogen in Brussel op 19 september. De mobilisaties zijn nog niet van de omvang van de beweging in 2000. Die beweging werd op gang gebracht door de transporteurs en vond een echo onder andere delen van de samenleving. Twee dagen na de eerste acties gingen De Post, Belgacom, de TEC (busmaatschappijen), de lokale en regionale besturen en 13 privé-bedrijven in staking in Wallonië. Het is duidelijk dat het spook van die beweging de regering ook nu achtervolgt.

Onder druk van de acties van de afgelopen dagen had de regering geen keuze en moest het idee van een energie-cheque achterwege worden gelaten. In plaats daarvan kwam er een daling van de BTW met 17,35% zodra de mazout meer dan 0,5 euro per liter kost. Dit is een goede zaak, maar de prijsstijgingen zijn niet nieuw. Sinds jaren zijn er miljarden euros betaald aan de oliebedrijven en de overheid. In plaats vna die middelen te gebruiken opdat iedereen een degelijke levensstandaard zou genieten, werden die middelen door de regering aan de bedrijven geschonken door hun bijdragen te verlagen. De BTW-verlaging zal het probleem bovendien niet oplossen bij aanhoudende prijsstijgingen.

Vandaag zal de verwarming voor de komende winter voor veel gezinnen bijna een maandloon kosten! De patroonsfederatie Agoria durft dan nog te eisen dat mazout uit de index zou worden gehaald. Onze lonen zijn sinds 1993 niet langer verbonden aan de prijsstijgingen van bezine. Als gevolg van de eerste Golfoorlog besliste de toenmalige regering om de prijsstijgingen op onze lonen af te wentelen. Terwijl iedere verplaatsing naar het werk of naar school om de kinderen op te pikken vandaag onze koopkracht ondermijnt, eist het VBO nog meer als het verklaart dat onvoldoende wordt gedaan voor de bedrijven. De arrogantie van de patroons is onbegrensd. De regering zal nu niet voor verandering zorgen. De regering wil haar neoliberaal beleid verderzetten: aanvallen op onze pensioenen en brugpensioenen, privatisering van De Post en het spoor, bijkomende verminderingen van de patronale bijdragen,…

Onze koopkracht is systematisch ondermijnd. Om de arbeiders en hun gezinnen te beschermen, eist LSP:

– Afschaffing van de BTW op mazout en andere verwarmingsmiddelen, onmiddellijke bevriezing van de prijzen!

– Heropname van benzine in de index!

– Nationalisatie van de oliemultinationals onder arbeiderscontrole!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie