LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


Waarom ik lid werd

Vooraleer de kwestie van lidmaatschap zich stelde, leek het me interessanter om na te denken wat het zou betekenen indien meer mensen een radicaler en linkser bewustzijn zouden hebben. Het bleef bij een denkoefening waarbij ik ook probeerde na te denken over dn ideologische standpunten die ik al langere tijd had maar die zich na verloop van tijd beperkten tot een utopisch denken. Ik ontmoette LSP en was enkele maanden actief met de partij. Het maakte duidelijk dat ik mijn eigen denken enkel kan versterken door me niet te beperken tot analyses vanop afstand, in een theoretisch universum, maar doorheen de praktijk. Met een praktisch en concreet zicht op wat in de samenleving gebeurt, zie ik ook de sterkte van een marxistisch programma.

Toen ik lid werd was dit niet zozeer het resultaat van sterk uitgewerkte politieke standpunten, mijn standpunten zijn voorlopig nog niet genoeg uitgewerkt door een gebrek aan meer specifieke kennis. Het was eerder het resultaat van het besef dat we collectief moeten bouwen aan een versterking van het massabewustzijn zodat het creatieve potentieel ervan kan ingezet worden. Ik wi ook dat alle individuen uiteindelijk over een echte keuze beschikken en dat kan enkel in een systeem die gelooft in de mens.

Coralie, Luik


Verkiezingsfonds en internationale solidariteit. Steun onze werking!

LSP wil in de eerste helft van dit jaar drie keer 11.000 euro ophalen. Naast ons normale strijdfonds van twee keer 11.000 euro voor het eerste en het tweede kwartaal van 2014 halen we nog eens zoveel op voor ons verkiezingsfonds en voor de verkiezingsdeelname van de Workers and Socialist Party in Zuid-Afrika.

Verkiezingscampagne in Brussel

Voor onze middelen zijn we volledig afhankelijk van bijdragen van leden en sympathisanten. We halen steun op straat op met campagnes en organiseren activiteiten om onze werking financieel mogelijk te maken. Daarmee verschillen we van de gevestigde partijen.

Die zijn financieel volledig afhankelijk van de gemeenschapsmiddelen die ze zichzelf toekennen. Dat laat hen toe om de belangen te verdedigen van de kleine elite die het vandaag voor het zeggen heeft. Als er een politicus wordt gezocht om het op te nemen voor een topmanager met een miljoenenloon staan de kandidaten in een drukke rij, voor de verdediging van asielzoekers, werklozen of gewone werkenden moeten we met een vergrootglas zoeken.

In de aanloop naar de verkiezingen van halen we geld op voor onze verkiezingscampagne in Brussel, waar we als onderdeel van Gauches Communes deelnemen. Door de mogelijkheid van lijstverbinding is het mogelijk dat verschillende linkse lijsten in Brussel naast elkaar opkomen zonder dat het verkozenen voor de grootste linkse kracht, PVDA, in het gedrang brengt. Het biedt de mogelijkheid om op een programma als dat van Gauches Communes te stemmen. We zullen vooral campagne voeren in Sint-Gillis waar Gauches Communes bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 3,4% haalde. Voor deze campagne hebben we minstens 5.000 euro nodig.

Internationale solidariteit

LSP bouwt met bescheiden middelen aan een kracht die in staat is om tot fundamentele verandering te komen. We doen dat als onderdeel van een internationale organisatie, het Committee for a Workers’ International (CWI), dat actief is in meer dan 40 landen in de hele wereld. De verkiezing van Kshama Sawant in Seattle gaf aan dat een doorbraak in één stad of land al snel een nationale en internationale impact heeft.

Het antwoord van Kshama op de State of the Union werd tienduizenden keren bekeken. Vanuit de hele VS komen er vragen tot lidmaatschap van Socialist Alternative binnen. In Seattle zelf wordt de verkozen positie gebruikt om de strijd voor de verhoging van het minimumloon tot 15 dollar per uur te organiseren en te versterken. We ondersteunen Socialist Alternative op een actieve manier om de mogelijkheden en kansen zoveel mogelijk te benutten.

In mei dient er zich een nieuwe unieke kans aan met de verkiezingen in Zuid-Afrika. De Workers and Socialist Party (WASP) is een partij die ontstond vanuit het mijnwerkersprotest voor hogere lonen. De bloedige repressie die hen te beurt viel, heeft de autoriteit van het ANC nog verder ondermijnd. Dit leidt tot een politiek vacuüm waar verschillende krachten op inspelen. Door een duidelijk socialistisch alternatief naar voor te schuiven met enkele verkozenen, kan WASP een voorbeeld stellen dat tot enthousiasme zou leiden in Zuid-Afrika maar ook daarbuiten, doorheen het Afrikaanse continent en de rest van de wereld.

De belangrijkste drempel voor de verkiezingscampagne van WASP is er één van financiële aard. Er is 150.000 euro nodig, onder meer om de waarborgen te betalen die vereist worden om te mogen deelnemen aan de verkiezingen. Een deel van dit bedrag wordt buiten Zuid-Afrika opgehaald. Als je weet dat de mijnwerkers opkwamen voor een loonsverhoging tot 850 euro, dan weet je dat 150.000 euro bijzonder veel geld is voor Zuid-Afrikaanse arbeiders. LSP heeft een bijdrage van 6.000 euro beloofd, een eerste deel is al overgemaakt.

Steun onze werking. Stort een bijdrage voor ons kiesfonds of de oproep van de WASP. Stort op rekening-nummer BE69 0012 2603 9378 van LSP met vermelding ‘kiesfonds’ of ‘steun WASP’ naargelang je keuze.

Hieronder een eerste overzicht van de cijfers voor ons strijdfonds samen met ons kiesfonds en de oproep voor Zuid-Afrika. Tegen eind juni willen we 33.000 euro steun ophalen. Maak dit mee mogelijk. Een eerste stand van zaken.

  • Henegouwen-Namen: 52%
  • O. en W Vlaanderen: 32%
  • Bxl-W.Brab: 29%
  • Vl Brab-Limburg: 19%
  • Antwerpen: 11%
  • Luik-Lux: 8%
  • Nationaal: 8%
  • TOTAAL: 8.193 euro 25%

Socialisme 2014. FRONT VAN VERZET TEGEN BESPARINGEN VOORBEREIDEN

zaterdag 3 mei | 10u-22u30 | De Pianofabriek | Fortstraat 35  St-Gillis | Brussel

vanaf 10.30

WERKGROEPEN

O.a. over 40 jaar Portugese revolutie / strijd voor pro-keuze in Spanje en België / het nationale vraagstuk en de N-VA / relevantie van het marxisme / strijd in Zuid-Afrika / extreemrechts in Europa / socialisme en ecosocialisme / tegen de besparingen in de lokale en regionale openbare diensten / jongeren in strijd voor werk en een toekomst!

van 19.00 tot 21.30

AVONDMEETING EN THEATER

Met o.a.:

  • MITSOS PANTAZOPOULOS Griekse anti-fascist en socialist (Xekinima)
  • Live video boodschap van KSHAMA SAWANT socialistisch gemeenteraadslid van Seattle
  • Optreden van DAVID MURGIA bekend van o.a. ‘Discourt à la nation’ en Raoul Collectief
  • DANIEL PIRON secretaris FGTB Charleroi – Zuid-Henegouwen
  • ANJA DESCHOEMACKER lijsttrekker van Gauches Communes

tussendoor

SANDWICHBAR – ROOD CAFÉ – BOEKENSTAND – …

baby-sit vanaf 13.00u

>> De affiches voor Socialisme 2014 zijn vanaf nu beschikbaar!


Maarteditie ‘De Linkse Socialist’

Onze nieuwe krant is vers van de pers. Maandagochtend worden de abonnementen verstuurd. Alvast een overzicht van de inhoud:

1. 50.000 schoolverlaters verliezen uitkering
2. 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie
3. Verdeel het beschikbare werk | Welke banden tussen vakbonden en partijen? | Zo gezegd
4. Uitspraak afgedankte BBTK-secretarissen. Interview van Martin Willems | Meer middelen voor jeugdzorg nodig
5. Equal Pay Day. Vrouwen verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen | Lokaal: besparingen in Leuven
6. Antwerpen. Betonlobby haalt Oosterweelslag binnen | Mijn lichaam, mijn keuze! Neen aan het besparingsbeleid. Ja aan het recht op veilige abortus
7. Voor gratis en degelijk openbaar vervoer | Rekeningrijden: een asociale maatregel
8. De stemoproep van LSP en haar voorstel voor na de verkiezingen
9. Vervolg dossier pagina 8
10. Zuid-Afrika. Mogelijkheid van een socialistische doorbraak
11. Schotse overwinning tegen Bedroom Tax toont mogelijkheid om strijdbewegingen te winnen | Bosnisch massaprotest overstijgt etnische verdeeldheid
12. Sterktes en zwaktes van ‘Première à gauche’
13. Partijnieuws
14. Geen fascisten in onze stad ! | Vottem. De kapitalistische logica uitwijzen, niet de slachtoffers ervan!
15. Stop repressie! Voor het recht op actievoeren | Stop kernenergie! Actief strijden om niet radioactief te worden… | Onderbouw je verontwaardiging
16. Van verontwaardiging naar actie

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie