Debat: drie jaar na 20 februari in Marokko

ega_maroc_00Vorige week hielden de Actief Linkse Studenten aan de ULB samen met de Marokkaanse Verenigng voor Mensenrechten (AMDH) en met de steun van Amnesty ULB een debat. Aanleiding was de derde verjaardag van de beweging van 20 februari in Marokko, een beweging die kaderde in de massamobilisaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika als gevolg van het begin van het proces van revolutie en contrarevolutie in Tunesië en Egypte. Het debat aan de ULB werd druk bijgewoond door een 70-tal mensen. Het doel was om lessen te trekken uit de afgelopen drie jaar om zo sterker te staan in de komende strijd.

Als er een element was waarover de vier sprekers het eens waren, dan was het wel het feit dat “de geest van 20 februari” aanwezig blijft en dat de redenen die tot het protest aanleiding gaven nog steeds bestaan. Er werd gesproken door Daniel Menschaert die in 2011 in Marokko aanwezig was als diplomaat en die het boek “Maroc, quatre champs de bataille pour la démocratie” schreef. Vervolgens was er Abdel El Haji van de organiserende AMDH en Badr Aiyaash van de Coördinatie van de Beweging van 20 Februari in ons land. Zij gingen specifieker in op wat deze beweging in Marokko betekende. De vierde spreker was Nicolas Croes, de hoofdredacteur van ‘Lutte Socialiste’ en in 2013 aanwezig op het Wereldsociaal Forum in Tunis. Hij ging in op de meer globale processen in de regio in 2011 en benadrukte de centrale rol die de arbeidersklasse moet spelen.

De aanwezigen in de zaal waren niet gekomen om te luisteren en te zwijgen. Er waren tal van tussenkomsten, onder meer over de specifieke situatie van de Amazigh (Berbers), de verhoudingen tussen het imperialisme en het Marokkaanse regime, de strijd tegen de reactionaire islamistische krachten,… Een punt van discussie was de noodzaak dat de beweging een ideologisch standpunt inneemt en een programma naar voor schuift. Wij denken dat dit cruciaal is en dat de strijd tegen het regime moet verbonden worden aan een strijd voor een andere samenleving, een democratisch socialistische samenleving.

De discussie zal natuurlijk verdergezet worden en we zullen concrete lessen trekken voor de strijd in zowel Marokko als België. Op 1 maart is er al een eerste afspraak met een solidariteitsactie voor Siham Biyah Jihad, een Marokkaanse die dreigt uit de VS uitgewezen te worden. Afspraak voor deze actie op zaterdag 1 maart om 15u op het Rouppeplein in Brussel (metro: Anneessens). Het initiatief voor deze actie gaat uit van de Beweging van 20 Februari  – België, met steun van AMDH-België, CAFCDM en LSP.

 

Enkele foto’s door Rachid:

ega_maroc_01ega_maroc_02ega_maroc_03ega_maroc_05ega_maroc_06ega_maroc_07ega_maroc_08

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie