VB-veiligheidsspecialist moet zich verantwoorden voor reeks misdrijven

VB-veiligheidsspecialist Bart Debie staat gekend voor zijn "zerotolerantie"-aanpak. Blijkbaar komt dat erop neer dat alles toegelaten is, inclusief geweld en afpersing. De beschuldigingen tegen Debie lezen als een goedkope politiereeks uit de VS, maar blijkbaar was dit wel de realiteit aan de Schelde. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat Debie als hardliner onmiddellijk enthousiast reageerde toen de Boechoutse burgemeester Mariën militanten van onze organisatie liet oppakken…

Geert Cool

De reeks beschuldigingen tegen Debie is indrukwekkend. Het gaat van het vervalsen van processen-verbaal, het verduisteren van in beslag genomen bewijsmateriaal, het folteren van gearresteerden, inbreuken op de racismewetgeving,… Eén van de voorbeelden die werd gegeven had betrekking op het inrijden op twee jonge Marokkanen met een politiecombi. Het parket meent dat het PV over deze feiten werd vervalst om te verbergen dat er sprake was van racistisch politiegeweld. Een ander voorbeeld handelde over afpersing waarbij een Joodse man het slachtoffer was. Jongeren die er wat alternatief uitzagen, werden zwaar aangepakt met geïmproviseerde huiszoekingen omdat er een "cannabisgeur" waar te nemen viel.

De beschuldigingen zullen voor heel wat jongeren, waaronder veel migrantenjongeren, bekend klinken. De misbruiken die door figuren als Debie gepleegd werden, waren bekend maar kwamen nooit zo prominent in de aandacht als nu. Het is dan ook belangrijk dat dit aangegrepen wordt om geweld en willekeur van de politie in vraag te stellen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het geweld en de willekeur die van bovenaf wordt opgelegd, zoals het geval is in Boechout (zie daaromtrent de artikels die de afgelopen dagen verschenen op deze site).

Debie schuift alle beschuldigingen van zich af. Er zou niets van aan zijn en hij probeert zichzelf voor te doen als een slachtoffer van politieke spelletjes bij het parket. Dat kan best zijn, maar het doet niets af van de ernst van de inbreuken. Moest er effectief een harde aanpak en een zerotolerantie bestaan, dan zou Debie zelf bijzonder hard worden aangepakt voor de inbreuken waarvan hij wordt beschuldigd.

Voor het VB is het alvast cynisch dat de "specialist" voor het veiligheidsthema, niet bepaald een onbelangrijk thema voor de partij, eveneens een specialist lijkt te zijn in het plegen van strafbare feiten… Met alle beschuldigingen die nu hangende zijn, wordt het wel moeilijk voor het VB om Debie al te veel in het voetlicht te laten staan. Misschien kunnen ze zoals bij andere schandalen de betrokkene iets meer op de achtergrond houden. Afstand nemen van de inbreuken zal er wel niet bij zijn. Daarvoor is de partij net iets te sterk aanhanger van de totale willekeur en de onaanvaardbare repressie waar Debie voor stond.

Delen: Printen: