ABVV-Jongeren van Charleroi houden debat over ‘oproep van 1 mei’

Door Thomas (Charleroi)

Gisteravond was er een debat van de ABVV-Jongeren van Charleroi over de oproep van 1 mei 2012 van het ABVV van Charleroi om alle politieke krachten links van de PS en Ecolo te verenigen op een antikapitalistische basis. De spreker op de avond van de ABVV-Jongeren was Daniel Piron, de algemeen-secretaris van het ABVV van Chaleroi en Zuid-Henegouwen. Er waren een twintigtal aanwezigen, voornamelijk jongeren.

Daniel Piron sprak eerst een half uurtje waarin hij de achtergrond van de oproep toelichtte en inging op de breuk met de ‘gemeenschappelijke socialistische actie’ (van partij, vakbond en mutualiteit). Hij stelde dat de politieke verantwoordelijken van de PS de eisen en standpunten van de vakbond niet naar voor brengen. De breuk met de sociaaldemocratie en de wil om een politiek verlengstuk voor de werkenden te vinden, werd publiekelijk naar voor gebracht in een toespraak op 1 mei 2012. Die oproep tot eenheid van de linkse krachten was alleszins doordacht.

In de inleiding van Daniel Piron maar ook in de tussenkomsten vanuit de zaal was er een grote nadruk op de roep naar eenheid van de linkse krachten. Daniel herhaalde meermaals dat het initiatief van de lijsten PTB-GO (Gauche d’Ouverture) een eerste stap zijn met kandidaten van ook PC en LCR (SAP). Het is een eerste stap die aanmoedigend is, maar nog niet voldoende om te zeggen dat de oproep van ABVV-Charleroi volledig werd geconcretiseerd.

Daniel Piron stelde dat hij niet verwacht dat PTB-GO zich nog opener opstelt voor deze verkiezingen. Maar hij kondigde wel direct aan dat het ABVV van Charleroi de krachten links van PS en Ecolo meteen na de verkiezingen opnieuw zal bijeenbrengen om te discussiëren over hoe de oproep van Charleroi kan geconcretiseerd worden. Hij maakte ook bekend dat de lijst Vega hem had gecontacteerd en dat deze beweging voortaan ook aan de vergaderingen zou deelnemen, net zoals LSP dat overigens ook al langer doet.

Vanuit de zaal waren er enkele vragen aan de PVDA om zich open te stellen voor samenwerking met alle linkse krachten. De aanwezige vertegenwoordiger van PVDA, Germain, verzekerde ons dat dit idee na de verkiezingen zal besproken worden. De avond werd afgesloten met een drankje in een vriendschappelijke en strijdbare sfeer. De ABVV-Jongeren willen zich opbouwen rond een syndicaal project en met een grote dynamiek. De avond droeg daar alvast tot bij.

ABVV-Jongeren plant iedere maand een bijeenkomst in Charleroi om jongeren te organiseren, te bouwen aan een strijdbaar syndicaal project en om campagnes voor te bereiden in de strijd voor een solidaire samenleving. Wil je daaraan deelnemen? Contacteer dan de ABVV-Jongeren van Charleroi!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie