Internationaal Verzet tegen de G8-top in Schotland

Deze zomer trokken we met 52 Belgische jongeren naar Schotland om er deel te nemen aan de protestacties tegen de G8. We namen er deel aan het jongerenkamp van Internationaal Verzet en waren aanwezig op de acties. Met 250.000 betogers op 2 juli, zagen we één van de grootste betogingen ooit in Schotland.

Die betoging trok door Edinburgh onder de slogan “make poverty history”. Ondanks de aanwezigheid van rijkdom, is de kloof tussen arm en rijk groter dan ooit tevoren. De helft van de wereldbevolking leeft aan minder dan 2$ per dag. De 3 miljard armsten hebben samen evenveel rijkdom als de 200 rijksten.

De G8, als instrument van de multinationals en hun imperialistische belangen, is onmiddellijk mee verantwoordelijk voor deze situatie. Geconfronteerd met het massale protest was ze gedwongen om een symbolisch, verwaarloosbaar deel van de schulden van de neo-koloniale wereld kwijt te schelden.

Zoals bij elke massale beweging probeerde de burgerij een deel van de beweging te recupereren. De NGO’s en figuren als Bono en Bob Geldolf waren daar nuttige instrumenten voor. Zij vroegen de betogers wit te dragen om het politieke karakter van de betoging te beperken en vroegen vooral om met de G8 mee te mogen discussiëren.

Met onze interventie maakten we duidelijk hoe armoede effectief de wereld kan uitgeholpen worden. Door te vechten voor een maatschappij die niet produceert voor de winsthonger van een kleine minderheid superrijken, maar voor de behoeftes van de meerderheid. We organiseerden een duidelijk zichtbare rode delegatie in de witte massa, die ook verschillende malen in de lokale media aan bod kwam.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist