De eigen criminelen van het VB. Vlaams Belang: niet in ons belang!

Het Vlaams Belang beweert op te komen voor de belangen van de gewone bevolking, maar maakt zich op om een neoliberaal economisch programma tegen de werklozen en werkenden goed te keuren. Daarnaast beweert de partij op te komen voor een harde aanpak van criminaliteit, maar nu blijkt de partij minder moeite te hebben met criminelen in eigen rangen.

Geert Cool

Nederlandse brandstichter was jarenlang lid van VB

Op 15 juni werd in het Nederlandse Rotterdam een moskee in brand gestoken. Al snel werd de dader gevat. De brandstichter bleek Ben Van der Kooi te zijn, een extreem-rechtse militant die in maart 2004 nog op het internet schreef hoe hij reeds vier jaar op rij lid was van het Vlaams Belang. Eerder ontkende de jongerenvoorzitter van het VB dat Van der Kooi lid was geweest van zijn partij.

In 2001 nam Van der Kooi deel aan een zomeruniversiteit van de Vlaams Belang Jongeren en in 2004 nam hij onder meer deel aan de NSV-betoging, de IJzerwake (de alternatieve IJzerbedevaart van het VB en co), of een betoging van marginale neo-nazi’s van Groen Rechts. Voormalige VB’ers getuigen dat de opvattingen van Van der Kooi gekend waren bij de partijleiding, maar dat niet tegen hem werd opgetreden.

Van der Kooi praatte zijn eigen terroristische daad goed. Eerder stelde hij op het internet dat het in brand steken van moskeeën een goed actiemiddel is, omdat verzekeringsinstellingen hierdoor geen contracten meer willen sluiten met de gebedshuizen. Maar niet enkel moskeeën of migranten vormen een potentieel doelwit van VB-leden als Van der Kooi. Hij schreef naar aanleiding van een Blokbuster-actie dat het tijd wordt om links aan te pakken. “Links gespuis aan het kruis!”, schreef de weinig subtiele Van der Kooi over LSP.

VB’ers steunen holocaustontkenner

De gekende holocaustontkenner Siegfried Verbeke werd op 4 augustus in Nederland opgepakt toen hij daar het vliegtuig wou nemen. Verbeke was met zijn echtgenote op weg naar de Filippijnen, zijn vrouw blijkt immers van Filippijnse afkomst te zijn. Verbeke zal mogelijks uitgeleverd worden aan Duitsland en riskeert daar een jarenlange gevangenisstraf. Eerder kwam Verbeke al meermaals in het nieuws met de juridische problemen die hij ondervindt door zijn holocaustontkenning en minimalisatie van de nazi-misdaden.

Daarbij kon Verbeke op financiële steun rekenen van Voorpost, een organisatie geleid vanuit het VB. Voorpost staat meermaals in voor de ordedienst op activiteiten van die partij. Actieleider Luc Vermeulen is verantwoordelijk voor de ordedienst van de partij en duikt meermaals op aan activiteiten van het VB en aanverwante groeperingen.

Voorpost wordt gesteund door verschillende parlementsleden en topfiguren uit het VB. Zo is Roeland Raes, voormalig ondervoorzitter, nog steeds hoofdredacteur van het blad van Voorpost. Maar ook parlementsleden zoals Francis Van den Eynde of Rob Verreycken (in het verleden nog advocaat van Verbeke) zijn veel geziene gasten bij Voorpost-activiteiten. Nu blijkt dat vanuit Voorpost (een beperkte) financiële steun gegeven is aan Siegfried Verbeke, of toch alleszins aan een solidariteitsfonds voor Verbeke. De vervolging van Verbeke leidde eerder ook reeds tot protest van het extreem-rechtse weekblad ’t Pallieterke waarin Koen Dillen (VB) schreef dat de negationismewet moet worden afgeschaft.

Wiens belang?

Tegenover een partij van brandstichters en holocaustontkenners, is er nood aan een echt alternatief dat zich bezig houdt met de effectieve verdediging van de belangen van de meerderheid van de bevolking. Wij willen bouwen aan zo’n socialistisch alternatief. Werk hieraan mee en sluit aan!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist