FNAC: besparingen en patronale arrogantie in de vorm van een “herlanceringsplan”

Omwille van financiële moeilijkheden in 2004 kondigde de directie van FNAC dit jaar een “herlanceringsplan” aan. Dat plan zal vooral hard aankomen bij de werknemers van de multinational. Het plan werd sterk bekritiseerd door een aantal werknemers, waaronder die van de centrale opslagplaats in Evere waar acht dagen gestaakt werd. Ook in Luik waren er acties tegen het herlanceringsplan. Daar stelde de directie dat de keuze beperkt was tot het plan of de sluiting van de Luikse vestiging.

Simon Hupkens

Aanvankelijk werd voorgesteld om het aantal jobs met 25 voltijdse equivalenten te verminderen, naast het invoeren van een nieuw loonsysteem waarbij de lonen met 10 tot 15% zouden dalen, het opvoeren van flexibiliteit en het invoeren van een prestatiepremie die 0,5% van het loon zou bedragen, maar ook de collega’s dwingt tot onderlinge concurrentie.

Tijdens het conflict heeft de directie zich laten zien van haar meest arrogante kant. Op basis van verschillende drogredenen werd iedere onderhandeling bemoeilijkt. Zo werd gesteld dat niet kon onderhandeld worden omdat gestaakt werd of omdat delegees interviews gaven aan de media. De chantage rond de mogelijke sluiting was erg hard en er werd niet geaarzeld om van de delegees de zondebokken te maken door hen verantwoordelijk te stellen voor het mislukken van de onderhandelingen. De vakbondsleiding bleef erg afwezig in de kranten. Heel wat arbeiders vonden dat vreemd, de directie was immers wel op een mediagenieke wijze actief in het conflict.

Omwille van de druk die op de arbeiders gezet werd, is het herlanceringsplan er uiteindelijk toch doorgekomen. De directie is inmiddels bezig met de druk op de werknemers op te voeren, in het bijzonder in de opslagplaats in Evere. Er wordt in de vestigingen bovendien verscherpt toegezien op mogelijke fouten van werknemers om die zonder enige opzeggingsvergoeding aan de deur te kunnen zetten.

Dit voorbeeld geeft de actuele politiek van het patronaat weer. Los van de sector waarin een patroon actief is, probeert deze steeds om sociale verworvenheden af te breken. We mogen daartegenover niet passief blijven, maar moeten op basis van arbeiderseenheid onze verworvenheden verdedigen en de strijd verderzetten.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist