Nederlandse brandstichter was jarenlang lid van VB

Het VB beweert op te komen voor een harde aanpak van criminaliteit en geeft een kritiekloze steun aan de “oorlog tegen het terrorisme” van de Amerikaanse president Bush. Nu blijkt echter dat een Nederlandse brandstichter die een aanslag pleegde op een Rotterdamse moskee zelf lid is geweest van het VB en gekend was bij de partijleiding. De VB-leiding beweert dat Van der Kooi in een ver verleden uitgesloten werd uit de partij, maar wij vonden op het internet hoe Van der Kooi zelf in maart 2004 nog trots aankondigde reeds voor het vierde jaar op rij lid te zijn van de partij.

Geert Cool

De Nederlander Ben Van der Kooi werd opgepakt wegens zijn betrokkenheid bij een brandstichting in een Rotterdamse moskee op 15 juni. Van der Kooi is geen onbekende in rechtse middens, zo nam hij deel aan de zomeruniversiteit van de Vlaams Belang Jongeren en was hij vorig jaar nog op de IJzerwake aanwezig. Daarnaast bezocht hij tal van extreem-rechtse activiteiten in België, van de NSV-betogingen tot activiteiten van neo-nazi’s.

Van der Kooi was erg actief in extreem-rechtse middens. Hij nam deel aan betogingen en activiteiten en was ook op het internet actief op verschillende politieke fora, ook in België, onder de naam ‘Ben Militant’. Daarbij liet hij zich opmerken als een weinig subtiel figuur die uithaalde naar de moslimlobby en de ‘linksen’. Ook zijn bewondering voor het VB kwam steevast naar voor. Ook na de aanslag op de Rotterdamse moskee schreef hij nog dat hij een fanatiek aanhanger en volgeling is van Filip Dewinter.

Blijkbaar was Van der Kooi ook lid van het Vlaams Belang. In 2001 nam hij deel aan de zomeruniversiteit van de Vlaams Blok Jongeren, waarbij hij op de foto stond met Filip Dewinter, maar ook bij latere VB-activiteiten was hij present. Eind mei 2004 was hij bijvoorbeeld aanwezig op het Antwerpse verkiezingscongres van het VB. Maar hij was evengoed aanwezig op een betoging van Groen Rechts in januari 2004 waar hij herkend werd op basis van de foto’s die Blokbuster nam op deze actie van skinheads en neo-nazi’s.

Hans Verreyt liegt

VBJ-voorzitter Hans Verreyt werd geconfronteerd met het feit dat Van der Kooi deelnam aan activiteiten van zijn organisatie, waarop hij aan De Standaard (23 juli) verklaarde dat Van der Kooi na de zomeruniversiteit van 2001 niet langer welkom was en nooit lid was van de VBJ. Nochtans blijkt dat Van der Kooi alleszins nog in 2004 nog het partijblad van het VB kreeg. Hierop moest Verreyt in De Morgen toegeven dat de Nederlander lid geweest is van de partij, maar hij kon zich niet herinneren wanneer de uitsluiting had plaatsgevonden. Zelf beweerde Van der Kooi in maart 2004 nog dat hij reeds voor het vierde jaar op rij lid was van het VB…

Het is duidelijk dat de partijleiding van het VB verveeld zit met de aanwezigheid van Van der Kooi en diens terroristische activiteiten in Nederland. Volgens ex-VB’er Marleen Denecker kenden heel wat actieve VB’er de Nederlander en werd hij getolereerd.

Trots op moskeebrand

Nadat hij een Rotterdamse moskee in brand had gestoken, kwam Van der Kooi nog meermaals op het internet zijn mening ventileren. Hij praatte de moskeebranden goed en stelde zelfs: “Moskeebranden hebben dus veel meer invloed op (de portemonnee van) moskeëen dan de ruim 140 Tweede Slaapkamerleden bij elkaar, verzekeringsmaatschappijen hebben de laatste jaren niet veel trek meer in moskeëen”. Toen de Nederlandse televisie in het programma ‘Opsporing verzocht’ de brand in de Rotterdamse moskee zou behandelen, schreef de dader hierover op een Belgisch internetforum: “Wellicht dat Opsporing Verzocht velen binnen (extreem)-rechts NL vanavond gaat vermaken met heftige beelden van de gloeiende inhoud van wat ooit een moskee was………!” Over de brand zelf schreef hij: “Immers er is weer zo’n kotskeet onschadelijk gemaakt, en de veroveraars voelen zich weer een stuk minder welkom.” (in heel wat berichten vervormde Van der Kooi ‘moskee’ tot ‘kots-kee’…)

Ook tegenover linkse militanten en anti-racisten was Ben Van der Kooi niet bepaald fijnzinnig. Naar aanleiding van een Blokbuster-actie in Nieuwpoort enkele jaren terug kwam de kritiek van de Nederlandse neo-nazi niet verder dan een kort “Links gespuis aan het kruis!”. Hij was niet bepaald fan van LSP. Zo beschreef hij op het internet hoe hij in Antwerpen op straat aangesproken werd door een militant van onze partij die campagne voerde, volgens Van der Kooi heeft LSP “niet veel zinnigs” te vertellen en is onze organisatie “nogal link” aangezien ons materiaal “een hoop onzin en destructie” bevat…

VB wast handen in onschuld

Jarenlang verkondigde Ben Van der Kooi zowel op het internet als op extreem-rechtse activiteiten in Vlaanderen zijn boodschap van racisme en zijn goedkeuring van gewelddaden. Bij mislukte aanslagen op moskeeën had hij het over “jammerlijke” mislukkingen. Toch bleek Van der Kooi jarenlang lid te zijn geweest van het VB, naar eigen zeggen in 2004 reeds voor het vierde opeenvolgende jaar.

De VB-leiding zit hiermee verveeld, maar was op de hoogte van de standpunten van Van der Kooi. Een deel van de partijleiding is zelf aanwezig op politieke fora zoals politicsinfo.net waar Van der Kooi bijzonder actief was en geregeld in discussie trad met gekende VB’ers. Die lieten daar geregeld hun sympathie blijken voor hun partijgenoot. Als het VB het ernstig meent met haar harde aanpak van criminaliteit, zou de partij beter in eigen rangen beginnen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist