Holocaustontkenner opgepakt, ook VB-parlementairen steunen Verbeke

De gekende holocaustontkenner Siegfried Verbeke werd op 4 augustus in Nederland opgepakt toen hij daar het vliegtuig wou nemen. Verbeke was met zijn echtgenote op weg naar de Filippijnen, zijn vrouw blijkt immers van Filippijnse afkomst te zijn.

Verbeke zal mogelijks uitgeleverd worden aan Duitsland en riskeert daar een jarenlange gevangenisstraf. Eerder kwam Verbeke al meermaals in het nieuws met de juridische problemen die hij ondervindt door zijn holocaustontkenning en minimalisatie van de misdaden onder het nazisme.

Dat leidde ertoe dat vanuit andere extreem-rechtse groeperingen steun werd verleend aan Verbeke. Niet enkel door de marginale neo-nazi’s van Blood&Honour, maar ook door Voorpost. Dat is een organisatie die geleid wordt vanuit het Vlaams Belang, Voorpost staat meermaals in voor de ordedienst op activiteiten van die partij. Actieleider Luc Vermeulen is verantwoordelijk voor de ordedienst van de partij en duikt meermaals op aan activiteiten van het VB en aanverwante groeperingen zoals NSV of op de IJzerwake.

Voorpost wordt gesteund door verschillende parlementsleden en andere topfiguren uit het VB. Zo is Roeland Raes, voormalig ondervoorzitter, nog steeds hoofdredacteur van het blad van Voorpost. Maar ook parlementsleden zoals Francis Van den Eynde of Rob Verreycken (in het verleden nog advocaat van Verbeke) zijn veel geziene gasten bij Voorpost-activiteiten.

Nu blijkt dat vanuit Voorpost financiële steun gegeven is aan Siegfried Verbeke, of toch alleszins aan een solidariteitsfonds voor Verbeke. Luc Vermeulen (die volgens de Antwerpse lijst van staatsgevaarlijke organisaties eigenlijk Lucien noemt), ontkent dat er rechtstreeks geld gegeven is aan Verbeke, maar houdt zich op de vlakte als het gaat om steun verbonden aan de moeilijkheden waarmee Verbeke wordt geconfronteerd.

Op zich gaat het om een beperkt bedrag van 250 euro die volgens het blad van het collaboratieclubje ‘Sint Maartensfonds’ werd betaald aan “een persoon die veroordeeld werd voor het overtreden van de wet die de vrije meningsuiting aan banden legt”. Daarmee wordt Verbeke bedoeld, hij is immers de enige die de afgelopen 2 jaar werd veroordeeld wegens negationisme. Dit leidde reeds tot protest van onder meer het extreem-rechtse weekblad ’t Pallieterke waarin Koen Dillen (VB) schreef dat de negationismewet moet worden afgeschaft.

Andere VB’ers zijn allerminst opgezet met Verbeke. De neoliberaal Paul Beliën, echtgenoot van Alexandra Colen, schreef op zijn (Engelstalige!) website dat Verbeke “dom” is. Wellicht zal er wel nog enige interne discussie in het VB nodig zijn om uit te leggen waarom een organisatie die met de partij en met heel wat leidinggevende figuren in die partij verbonden is, overgaat tot het steunen van een domme figuur als Siegfried Verbeke?

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist