Braziliaanse P-SOL spreekt zicht uit tegen de moord op Jean Charles de Menezes

De nieuwe linkse partij P-SOL in Brazilië spreekt zich uit tegen de moord op Jean Charles de Menezes, een arme Braziliaanse migrant in Londen die door de politie werd doodgeschoten omdat hij ten onrechte voor een terrorist werd gehouden. De vier parlementsleden van de P-SOL – Heloísa Helena, Geraldo Mesquita, Luciano Genro en Babá – publiceerden een solidariteitsbericht gericht aan de familie van Jean Charles.

P-SOL Brazilië

"We bieden in de eerste plaats jammer genoeg onze solidariteit aan met de familie van onze Braziliaanse vriend Jean Charles de Menezes, op een ogenblik van enorme pijn en woede. De brutale moord op Jean Charles vorige week door de Londense politie, heeft een enorme verontwaardiging veroorzaakt onder de Braziliaanse bevolking.

"Jean Charles, 27 jaar oud, was een electricien en leefde net zoals duizenden andere Braziliaanse emigranten in het buitenland om een loon te kunnen krijgen teneinde de levensvoorwaarden van zijn familie hier in Brazilië te verbeteren. Dat komt door de enorme sociale crisis en de wreedheid die wordt veroorzaakt door het ‘geglobaliseerde’ kapitalistische model dat duizenden arbeiders en jongeren uit hun landen wegdrijft.

"Jean Charles werd neergeschoten met acht kogels en werd ‘verward’ met een verdachte terrorist die verantwoordelijk was voor de recente aanslagen in Londen. De reactie van de Londense politie na deze ‘fout’ beperkte zich tot het stellen dat ze eerst zullen blijven schieten en dan pas vragen stellen. Dit is onaanvaardbaar.

"Het beleid van Tony Blair is op een dubbele wijze crimineel. Eerst door het behoud van de troepen in Irak die onvoorwaardelijk samen met de Noord-Amerikaanse troepen verantwoordelijk zijn voor een bezettingsoorlog waarbij de afgelopen twee jaar reeds 100.000 doden vielen. En ten tweede door een beleid van willekeurige repressie tegen migrante arbeiders in naam van een ‘oorlog tegen het terrorisme’.

"Tegelijk veroordelen we de brutale aanslagen op een bus en de metro in de Engelse hoofdstad – aanslagen en provocaties die jammer genoeg gericht zijn tegen de arbeiders, studenten, migranten en de armen. We kunnen enkel stellen dat de verantwoordelijkheid voor deze uitzichtloze oorlog ligt bij het agressieve beleid van militaire bezetting door de regeringen van de VS en Groot-Brittannië dat zich nu wreekt in de vorm van de onaanvaardbare slachtoffers van migrante arbeiders die in deze landen leven.

"We bevestigen onze solidariteit met de familie van Jean Charles. We willen onze mandaten als parlementsleden gebruiken om iedere internationale campagne te steunen die ingaat tegen deze misdaad en die rechtvaardigheid eist voor de familie van Jean Charles.

"We eisen dat de Braziliaanse regering eist van de Britse regering dat er een volledig onderzoek naar deze misdaad komt, de politie veroordeelt wegens de extreme vervolging van migrante arbeiders, en de diplomatieke betrekkingen met de regering-Blair verbreekt indien die haar beleid van "eerst schieten en dan pas vragen stellen" aanhoudt.

"We steunen alle krachten die gemobiliseerd worden door de Braziliaanse gemeenschap in Londen waarbij opgekomen wordt voor rechtvaardigheid na deze onaanvaardbare misdaad."

Delen: Printen: