Blokbuster betoogt in Gent tijdens het economisch congres van het VB.

Eind november organiseert het VB een economisch congres in Gent. Met haar racisme en rechts-nationalisme probeert de partij de verantwoordelijkheid voor werkloosheid en armoede bij de migranten, Franstaligen, … te leggen in plaats van bij het neoliberaal beleid. Het VB beweert op te komen voor de “gewone man”, maar is in werkelijkheid een partij die opkomt voor de patroons en de rijken.

VB: armen zijn dom en lui (maar wel goed genoeg als kiesvee). Patronaal belang eerst?

Het VB kiest steeds de kant van de patroons en de rijken. Op 25 mei hielden ze nog een meeting met een professor die meent dat rijken “doorgaans slim en productief zijn, de armen zijn dom, lui of beide.” Deze meeting was mee bedoeld om het economisch programma van het VB uit te werken.

Het VB kant zich ook tegen de vakbonden. Zo eist de partij dat de vakbonden rechtspersoonlijkheid krijgen, waarmee bedoeld wordt dat de vakbonden kunnen vervolgd worden voor het gerecht naar aanleiding van stakingsacties. Dit zou de bonden financieel droogleggen en compleet verlammen. Terwijl het VB onder de Antwerpse dokwerkers steun probeert te vinden, heeft de partij in het Europees parlement niets gedaan tegen de liberalisering van de havenrichtlijn en zit de partij via politieke vertegenwoordiging mee in het Havenbedrijf. Het VB staat niet aan de kant van de dokwerkers, maar zit op de schoot van het havenpatronaat!

De leiding van het VB dweept nog steeds met het fascisme waar er geen plaats is voor andere meningen, vakbonden, sociale zekerheid, sociaal zwakkeren, migranten, … Met het economisch congres van 26 november wil de partij haar economisch programma iets zachter naar voor brengen. In een vorig sociaal-economisch programma (uit 1989) stond de boodschap van het VB wellicht nog iets te direct: “De sociale zekerheid is een paradijs voor gespecialiseerde beroepsprofiteurs. (…) Het OCMW is een bron van bestaan voor gemakzuchtigen, werkschuwen, vreemdelingen en politieke vluchtelingen.”

We roepen op om in Gent te betogen op 26 november. Tegenover de verdeel-en-heersstrategie van het VB stellen wij: “Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!”

Een linkse oppositie is nodig

Het neoliberale beleid van de traditionele partijen leidt tot een stijging van de werkloosheid en een toename van de armoede. Geen enkele grote partij biedt een antwoord op die problemen. Het VB beweert een antwoord te hebben, maar is niet actief in de strijd tegen sociale problemen. De partij beperkt zich tot dure propagandablaadjes en praatjes. Wij komen met de Linkse Socialistische Partij op voor een consequente en strijdbare oppositie die actief in het verzet gaat tegen het huidig beleid. Enkel zo’n oppositie kan stemmen van het VB weghalen.

ZA 26 NOVEMBER, OM 14 UUR: Betoging tegen het Vlaams Belang. Vrijdagmarkt, Gent

Delen: Printen: