Internationale zomerschool met honderden linkse socialisten

In de eerste week van augustus vindt in Gent een internationale zomerschool plaats. Deze wordt georganiseerd op initiatief van de Actief Linkse Studenten en zal worden bijgewoond door honderden socialisten uit heel Europa en zelfs van daarbuiten. Het zal opnieuw een week van intense politieke discussies worden.

Jan Van Emous

Net als vorig jaar zullen de deelnemers hun ervaringen kunnen uitwisselen. Door de analyses van de gebeurtenissen in de wereld en de perspectieven die we daaruit ontwikkelen in de verschillende landen, zijn wij in staat weer beter te interveniëren in de komende bewegingen.

Er zal worden ingegaan op de economische en politieke gevolgen van de groeivertraging waar de Europese Unie nu doorheen gaat, de Nee-stemmen die in Frankrijk en Nederland de Europese grondwet hebben getorpedeerd, de stijgende werkloosheid in een aantal belangrijke Europese landen. Daarnaast zien we de opkomst van een aantal nieuwe politieke formaties, zoals de eenheidslijst van de PDS en WASG in Duitsland. Welke houding nemen socialisten in tegenover zo’n formaties en welke concrete werking hebben bijvoorbeeld onze Duitse kameraden ontwikkeld in deze nieuwe linkse politieke formatie?

Ook gebeurtenissen buiten Europa zullen worden bediscussieerd. De oorlog in Irak is nog niet voorbij en ook het politieke kruitvat in het Midden-Oosten blijft explosief. In een aantal Aziatische landen speelden onze kameraden een belangrijke rol, zoals bij het verzet tegen het neoliberaal privatiseringsbeleid tijdens de recente telecomstaking in Pakistan. Ook speelden onze kameraden in Sri Lanka een belangrijke rol in het organiseren de strijd van de slachtoffers van de tsunami.

In Latijns-Amerika zijn we actief betrokken in het opzetten van een nieuwe politieke formatie in Brazilië: de P-SOL. Daar stelt de discussie zich welk politiek instrument nodig is tegenover het neoliberaal beleid en hoe een nieuwe arbeiderspartij kan ontwikkelen.

Ook vanuit de voormalige Sovjetunie zullen kameraden deelnemen aan de zomerschool en verslag uitbrengen van de bewegingen die daar de afgelopen maanden verschillende regimes omver hebben gehaald.

Vorig jaar namen zo’n 300 socialisten deel aan onze zomerschool. Ook dit jaar zullen er opnieuw heel wat bezoekers zijn. Als je een unieke kans wil benutten om met activisten vanuit de hele wereld te discussiëren over alle mogelijke politieke onderwerpen: vrouwenstrijd, ecologie, antiglobaliseringsbeweging, syndicale strijd,… komt het erop aan je snel in te schrijven!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist