Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons: STOP RACISME!

Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons: STOP RACISME!

Een Ghanees jongetje van vijf jaar wil graag leren. Zijn lerares zegt tegen hem: ‘Waarom zou je leren? Jij brengt het toch niet verder dan schoonmaker.’ Dit is maar één voorbeeld van alledaags racisme in Nederland. Nu de economische crisis heeft ingezet, dreigt racisme verder toe te nemen.

Barbara Veger, Rotterdam

RACISTISCHE BAZEN

Van de mensen die recent ontslagen zijn in Amsterdam, woont 50% in de (grotendeels door mensen van buitenlandse afkomst bevolkte) Bijlmer. In een sector als de bouw werden in tijden van economische voorspoed nog wat mensen van buitenlandse afkomst aangenomen – de bazen konden door personeelstekort niet anders – maar nu het weer slechter gaat vliegen bouwvakkers van buitenlandse afkomst er als eerste uit. De werkloosheid onder Surinaamse en Antilliaanse jongeren onder de 25 jaar is inmiddels opgelopen tot zo’n 30%!

POLITIEGEWELD EN PESTERIJEN

De staat krijgt steeds meer bevoegdheden. O.a. preventief fouilleren en straks mogelijk ook een identificatieplicht. Mensen van buitenlandse afkomst zijn de klos: zij worden er steeds uitgepikt. Racisme bij de politie is wijdverbreid. Dit kan zeer ernstige vormen aannemen. Dat de Marokkaanse gemeenschap politiegeweld en -racisme spuugzat is, bleek uit de demonstratie van ruim 2.000 mensen die enige maanden geleden georganiseerd werd. Daarop werd het idee geopperd ‘risicovolle demonstraties’ zoals deze voortaan maar te verbieden!

VLUCHTELINGEN VOGELVRIJ

Het is bijna onmogelijk om als vluchteling nog een verblijfsvergunning te krijgen. Aangezien oorlog, armoede en onderdrukking en de kloof tussen rijk en arm in de wereld alleen maar toenemen, vluchten mensen naar het Westen. Worden ze niet toegelaten, dan komen ze illegaal.

Maar de regering antwoordt daarop met meer repressie. In Rotterdam is recent een uitzetcentrum (lees: gevangenis) voor ‘criminele illegalen’ geopend. De ‘misdaad’ van veel van de opgepakte ‘illegalen’: … zwartwerken! Nu is er het plan om 2.000 ‘illegalen’ die al langere tijd in Nederland verblijven te legaliseren. Dat is slechts een doekje voor het bloeden. De rest van de vluchtelingen zal verder opgejaagd en gedeporteerd worden.

De regering maakt bovendien gezinshereniging steeds moeilijker: wil je trouwen met iemand uit het buitenland, dan moet je 21 jaar zijn en 120% van het minimumloon verdienen, aldus een nieuw voorstel van het kabinet.

RACISTISCHE PROPAGANDA

De media en de gevestigde politieke partijen spelen al geen beste rol als het gaat om het aanwakkeren van racisme. Recent kwam de regering met het plan om migranten in de WAO dubbel te keuren! Maar daarnaast hebben we ook nog eens de LPF en Leefbaar Rotterdam. De laatste kwam onlangs met het idee een migrantenstop in te voeren in Rotterdam. De boodschap was natuurlijk: migranten zorgen voor problemen en moeten verspreid worden. Ook het Rotterdamse gemeentebestuur wil nu asielzoekers gaan weren, hoewel het dan gaat om mensen met een verblijfsvergunning. Natuurlijk zijn niet de migranten het probleem, maar de armoede, de werkloosheid, en het racisme, waardoor sommigen in criminaliteit vervallen.

Rechts-populistische clubs als LPF en Leefbaar Rotterdam zijn een broeinest voor extreem-rechts. Dat bleek wel toen ‘Nieuw Rechts’, een extreem-rechtse groep onder leiding van Michiel Smit, van Leefbaar Rotterdam afsplitste. Michiel Smit nodigde al Vlaams Blok-leider Filip Dewinter in Rotterdam uit. We zullen er voor moeten zorgen dat dergelijke groepen niet de kop op steken; als ze echt aanhang krijgen zouden ze in staat zijn terreur uit te oefenen tegen migranten en links.

EENHEID IN DE STRIJD

De economische crisis, de racistische propaganda en het gebrek aan strijd over een lange periode hebben ervoor gezorgd dat racistische vooroordelen meer naar boven zijn gekomen. De enige remedie is een eengemaakte strijd van alle arbeiders en jongeren, voor onze gezamenlijke belangen en tegen racisme. De bazen willen ons verdelen om beter te kunnen heersen. Wij moeten ons verenigen voor een goede toekomst voor iedereen!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist