Kort & krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Onbetaalbaar wonen
De media berichtten vorige week dat het aantal aanvragen om de afbetaling van een hypotheeklening tijdelijk op te schorten sterk toeneemt. BNP Paribas Fortis, een bank met ervaring inzake schuldenproblemen, heeft het over een toename met 39% en meent dat dit het gevolg is van de economische crisis. Een woordvoerder van de bank stelde: “Het gaat om een sterke stijging, maar ten opzichte van het totale aantal kredieten blijft het zeer laag.” Er zou sprake zijn van 1.500 dossiers. De voornaamste reden is natuurlijk dat wonen steeds meer onbetaalbaar is geworden waardoor ook hypotheken een steeds zwaardere last vormen die bij de minste tegenslag onhoudbaar wordt.

Op de vuist met Antwerpse N-VA-schepen Van de Velde
De voormalige LDD’er Rob Van de Velde wordt genoemd als mogelijke opvolger van Liesbeth Homans als zij in de Vlaamse regering zou stappen. Schepen Van de Velde waant zich heer en meester over de stad en is niet opgezet met kritiek. Hij haalde eerder al uit naar actiegroepen die volgens hem niet weten waar de klepel hangt. Het project om twee muziekfestivals naar de Middenvijver op Linkeroever te brengen, botste op protest van de omwonenden. Schepen Van de Velde hield een ‘inspraakmoment’ waar hij de massaal aanwezige tegenstanders het zwijgen wilde opleggen. Toen Wim Van Hees, de woordvoerder van Ademloos, stelde dat er geen andere projecten aan bod mochten komen, enkel het project dat door de stad werd gesteund, verloor de schepen zijn zelfcontrole. Hij probeerde de microfoon uit de handen van Van Hees te trekken en brieste woest: “Ik ben uw leugens beu, mijnheer Van Hees.”  De schepen ‘verontschuldigde’ zich achteraf met de stelling dat zijn frustraties over de ‘leugens’ van Van Hees die mensen ‘op demagogische wijze’ ‘opjut’ even de bovenhand kregen… Homans heeft een waardige opvolger klaar staan als ze naar de Vlaamse regering trekt.

Olympische Spelen
Een opmerkelijk Canadees filmpje naar aanleiding van de homofobe opstelling van het Russische regime…

Rijke kinderen hebben ‘affluenza’, armen gaan gewoon naar de gevangenis
Opschudding in de VS. Een rijkeluiszoontje werd vrijgesproken voor het dronken rijden en daarbij een ongeval met vier doden te veroorzaken. De verdediging riep in dat de jongen leed aan ‘affluenza’, het niet kunnen inschatten van de gevolgen van zijn daden omdat hij te verwend is. Het is opvallend dat rijken er zo gemakkelijk van afkomen, terwijl arme jongeren maar al te vaak in de gevangenis belanden. Moesten de dader geen rijke blanke jongen, maar een arme zwarte jongen geweest zijn, dan was het niet onwaarschijnlijk dat een bijzonder zware straf zou opgelegd zijn. Op CNN vatte de zwarte commentator en academicus Boyce Watkins het goed samen: “Het volledige strafrecht lijdt zelf aan een ernstige vorm van affluenza: de regels voor de blanken en rijken zijn totaal anders en ongelijk.”

Overvloed aan GAS-boetes
Op één dag tijd in één straat 99 GAS-boetes uitdelen. Dat moet zowat de natte droom van overijverige GAS-ambtenaren en andere Big Brothers zijn. Het was realiteit in de Lange Lozanastraat en omgeving. De buurtbewoners zetten er massaal hun vuilniszakken buiten op donderdagavond 31 oktober. Omdat 1 november een feestdag was, kwam er geen ophaling door de afvalophalers maar door GAS-ambtenaren. Veel zakken stonden buiten omdat de ophaling doorgaans op donderdagavond gebeurt, wat in dit geval geen feestdag was. GAS-waanzin aan de Schelde…

Om ter strafst
De gevestigde politici vallen elkaar over de voeten in pogingen om straffer uit de hoek te komen. In Aalst kondigde het N-VA-bestuur aan dat schotelantennes aan de voorzijde van huizen voortaan beboet zullen worden. Met een maatregel die specifiek gericht is tegen migranten maken Karim Van Overmeire en co duidelijk dat ze niet alleen de kiezers maar ook een deel van de ideeën van het Vlaams Blok/Belang naar N-VA hebben meegebracht. Ook op het liberale front grossiert het radicalisme. Europees parlementslid Philippe De Backere van Open VLD kondigde aan dat wat hem betreft de wet-Major op de havenarbeid deze legislatuur – binnen de komende 100 dagen dus – weg moet. Zou het Fernand Huts overtuigen om zijn poulain Annick De Ridder dan toch niet naar N-VA te volgen en trouw te blijven aan die andere liberalen? Waar de gevestigde partijen zich intussen helemaal niet straf over uitlaten, is over de bekommernissen van de meerderheid van de bevolking: werk, huisvesting, diensten,… Daar liggen ze niet van wakker.

Wij & Zij
opzegvergoedingen

Opvallende peiling in Seattle
Maar liefst 68% van de inwoners van Seattle steunt de eis van 15 dollar minimumloon! Het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant zet deze strijd mee op de agenda. Vandaag is een meeting gepland om de campagne 15 Now te organiseren en uit te breiden.

Terechte uitspraak
De Standaard meldde donderdag op haar site: “Het ACV heeft terecht een vrouw die bij de verkiezingen van 2006 opkwam voor het toenmalige Vlaams Blok geschrapt als lid. De vakbond mag namelijk wel leden uitsluiten als ze opvattingen uitdragen die indruisen tegen eigen visie van de organisatie, oordeelt het Hof van Cassatie.” Kortom, een vereniging mag bepalen wie lid mag zijn en wie niet. Een eenvoudige logica die door het Vlaams Belang wordt betwist.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig