Verantwoordelijk voor neerhalen Rainbow Warrior leidt wapenbedrijf van het Waalse gewest

Op 10 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Rainbow Warrior, het vlaggeschip van Greenpeace, zonk in de haven van Auckland, Nieuw Zeeland, na een operatie van de Franse geheime dienst DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure). De fotograaf Fernando Pereira kwam daarbij om het leven. Het dodental had echter veel hoger kunnen liggen. De Rainbow Warrior was in de regio om te protesteren tegen de Franse kernproeven in het atol Mururoa in Frans Polynesië. De verantwoordelijke van de Franse operatie leidt thans een Amerikaanse dochteronderneming van FN Herstal, een wapenbedrijf dat eigendom is van het Waalse gewest.

Karel Mortier

Het was de bedoeling van de actievoerders om met een kleine vloot de atoomproeven te observeren. De Franse regering met Mitterand als president en Laurent Fabius als eerste minister (die beweert van niets op de hoogte te zijn geweest) had echter liever geen pottekijkers in de buurt.

De operatie slaagde en de boot werd gezonken maar werd uiteindelijk een politiek en diplomatiek fiasco voor de Franse autoriteiten. De betrokkenheid van de Franse geheime dienst bij de operatie lag er vingerdik op hoewel de Franse autoriteiten hun best deden om alle betrokkenheid te ontkennen. Een aantal agenten werden al snel gearresteerd. 2 (van de 13) agenten kregen uiteindelijk een gevangenisstraf van 10 jaar maar werden na 8 maanden vrijgelaten na een deal (onder economische druk van Frankrijk) tussen de Franse en Nieuw-Zeelandse autoriteiten. De anderen konden op tijd ontkomen. De minister van defensie Charles Hernu nam ontslag en de baas van de Franse inlichtigendiensten werd ontslagen

De leider van operatie Satanique, één van de grootste fiasco’s werd van de Franse inlichtingendiensten, werd beloond met een promotie. Momenteel is Louis Pierre Dillais (alias Jean Louis Dormand) CEO van FNH USA een Amerikaanse dochteronderneming van FN Herstal. Een wapenbedrijf dat 100% eigendom is van het Waalse gewest. De ironie is dat de man die het Amerikaanse leger voorziet van wapens in de wereldwijde “war on terror” zelf direct betrokken is geweest bij terroristische activiteiten. Het opblazen van milieuactivisten die protesteren tegen kernproeven zal echter geen al te grote hindernis zijn om zaken te doen met het Pentagon.

Delen: Printen: