Socialistisch zomerkamp in Schotland

Op dit ogenblik vindt in het Schotse Motherwell een internationaal socialistisch zomerkamp plaats met aanwezigen uit verschillende Europese landen. Vanuit België trokken we met 52 leden en sympathisanten naar Schotland om er deel te nemen aan het kamp en aan de protestacties tegen de G8.

Geert Cool

Na de vliegreis naar Schotland viel onmiddellijk op dat regen een dagelijks patroon lijkt te zijn in Schotland. Bovendien wordt het ’s avonds bijzonder koud. Het kamp verwarmt ons echter gemakkelijk en we genieten mee van de Schotse zomer.

Op het kamp is er ruimte voor een aantal politieke discussies, maar ook voor deelname aan de acties of voor wat ontspanning. Vrijdag hielden we een eerste reeks van discussies. Tegelijk trok een groep kameraden naar Edingburgh om er campagne te voeren voor de protestacties tegen de G8 en er onze Schotse kameraden bij te staan.

Vrijdag hielden we twee discussies: over directe actie en over de rol van de G8. Daarbij werd uitgelegd hoe het kapitalisme leidt tot armoede waarbij enkel een einde kan gemaakt worden aan armoede door een einde te maken aan het kapitalisme en op te komen voor een socialistisch alternatief. Wij zijn daarbij voorstander van massale acties. Zo zijn we uiteraard voor stakingen, wat een efficiënte directe actie is. Bij acties moeten we steeds nadenken op welke manier het bewustzijn van zowel de deelnemers als bredere lagen kan versterkt worden. We voeren immers geen actie omwille van de actie, maar om een krachtsverhouding op te bouwen waarmee effectief verandering kan worden afgedwongen.

Op zaterdag trok het volledige kamp naar Edinburgh om van ’s ochtends reeds campagne te voeren en nadien deel te nemen aan onze delegatie op de betoging. Die delegatie kwam vrij vroeg op de betoging waardoor we achteraf ook nog konden campagne voeren vooraleer we naar de druk bijgewoonde CWI-meeting trokken. Vandaag nemen de meesten deel aan een alternatieve tegentop in Edinburgh en/of een betoging tegen de oorlog. De komende dagen staan enkele kleinere betogingen op de agenda, naast discussies en meetings op het kamp. Woensdag wordt het kamp politiek afgesloten met een grote betoging in Gleneagles zelf.

Delen: Printen: