Australië: 500 jongeren staken tegen de rechtse regering

Vorige vrijdag betoogden 500 scholieren en studenten door de straten van Melbourne om te protesteren tegen de rechtse regering van premier John Howard. Op de laatste dag voor de vakantie gingen de scholieren in staking. De actie werd georganiseerd door UNITE, een campagne tegen lage lonen en superflexibiliteit voor jonge arbeiders. Die campagne werd gelanceerd door jongeren uit de Socialist Party, onze zusterpartij in Australië.

Anthony Maine, Melbourne

De betoging vertrok in het stadscentrum waar er verschillende toespraken waren en waar tevens een groepje optrad. Onder de sprekers bevonden zich scholieren en studenten, een stagair uit een technische school en een organisator van UNITE. De zaak werd aaneen gepraat door een scholier.

Na de toespraak gingen de scholieren en studenten door Swanston Street en Bourke Street om te stoppen aan een grote winkel van Nike waar er een toespraak was van het lokale socialistische gemeenteraadslid Steve Jolly. Steve had het over Nike en andere multinationals die jonge arbeiders uitbuiten in Australië en nog veel erger uitbuiten in landen als Indonesië waar gewerkt wordt voor enkele dollars op een dag.

De levendige betoging trok verder door de straten met slogans als "Hey ho! Johnny Howard, its time to go". Op de protestborden stonden er slogans zoals: "Education for all, not just the rich!" ("onderwijs voor iedereen, niet enkelen de rijken"), "Equal pay for equal work – no junior wages!" ("geen lage lonen voor jongeren") of "1, 2, 3, 4…Johnny Howard out the door!..5, 6, 7, 8…profits do not educate!" ("1,2,3,4 Weg met John Howard, 5,6,7,8 van winsten leer je niets).

De betoging werd groter als we door het stadscentrum trokken. We stopten aan Elizabeth Street voor de Mc Donalds waar gesproken werd door Kylie McGregor van UNITE. Kylie had het over het gebrek aan kansen op degelijke stages voor jongeren. Ze stelde ook: "We hebben genoeg van de Mc jobs van John Howard, we willen echte jobs met degelijke lonen, geen dubieuze en slecht betaalde stageplaatsen."

Jongeren tegen Howard

De aanvallen op het onderwijs, in de opleidingen en op de condities op de werkvloer werden naar voor gebracht als de belangrijkste aanvalspunten van Howard tegenover jongeren. De stijging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten zal ertoe leiden dat enkel de rijken kunnen studeren. Bovendien wordt de studentenvakbond aangepakt waardoor het moeilijker zal worden om de studenten te organiseren.

Er is een tekort aan stageplaatsen voor jongeren. Bovendien worden de bestaande opleidingen verder afgebouwd waardoor meer en meer jongeren vast komen te zitten in laag betaalde jobs zonder toekomst. De veranderingen op het vlak van arbeidscondities treffen jongeren het hardst, zij komen immers vlugger terecht in kleine bedrijfjes of sectoren waar er geen vakbonden actief zijn.

De opkomst van de betoging vorige vrijdag was relatief beperkt. Maar het was belangrijk dat scholieren en studenten voor het eerst in jaren op straat kwamen om in te gaan tegen het asociaal beleid van de regering. De sfeer onder de jongeren was inspirerend. Meer dan 50 jongeren sloten aan bij UNITE en willen actief worden in de strijd tegen het beleid. We haalden zo’n 150 dollar aan steun op tijdens de betoging, wat heel veel is als het komt van jongeren zonder veel middelen. Een scholier stelde dat het haar eerste politieke betoging ooit was, maar zeker niet de laatste. "We mogen de strijd niet stopzetten vooraleer we die mensen van de macht verdrijven", stelde ze.

Deze jongerenbetoging is het beginpunt van acties in heel het land gericht tegen de aanvallen van Howard op de rechten van de arbeiders en de arbeidscondities. Vandaag (dinsdag) is er een staking van een halve dag in de deelstaat Victoria (waarin ook Melbourne ligt). Er zijn bovendien nog andere acties gepland in de rest van het land. Er worden 100.000 betogers verwacht in Melbourne op dinsdag 28 juni en dit zou de grootste arbeidersbetoging in de stad kunnen worden sinds jaren.

Delen: Printen: