Georgië: “fluwelen staatsgreep”

Duizenden Georgiërs kwamen samen aan het parlement in de hoofdstad Tbilisi om het ontslag van president Edward Shevardnadze te vieren. De zogenaamde ‘vreedzame revolutie’ van de tegenstanders van Shevardnadze vormde een hoogtepunt van de langdurige politieke crisis in het land. Recent had de oppositie de regering beschuldigd van corruptie en verkiezingsfraude. Een decennium Shevardnadze heeft geleid tot afsplitsingsbewegingen, burgeroorlog en economische ineenstorting.

Dave Carr

Nadat delen van het leger en de politie overliepen naar de betogers zat het spel erop voor de belegerde president. Rusland, de grote buur van Georgië in het noorden, heeft troepen in het land en controleert de gastoevoer. Rusland liet de minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov meedelen aan Shevardnadze om onopvallend te vertrekken.

Het lijkt erop dat Rusland, dat nog steeds een bloedige oorlog uitvecht in het naburige Tsjetsjenië, de crisis zo snel mogelijk wou bedwingen om alleszins een versterkte burgeroorlog te vermijden. Dat zou immers enkel leiden tot regionale instabiliteit.

Het VS-imperialisme wil stabiliteit en heeft snel het voorlopige regime van Mikhail Saakashvili erkend. De VS steunde voorheen Shevardnadze en trok zich niets aan van de corruptie onder de elite, zolang die maar steun geeft aan een belangrijk project voor een oliepijpleiding vanuit Azerbeidjan naar de Middellandse Zee.

Georgië splitste, net als veel voormalige Sovjet-republieken, van de Sovjetunie af na de ineenstorting van het stalinisme in 1991.

Een gewelddadige strijd zorgde ervoor dat verschillende elementen uit de voormalige heersende bureaucratie erin slaagden politieke controle te verwerven. Dit leidde aanvankelijk tot het oprichten van een republiek in Abkhazië, een moslimgebied geleid door de krijgsheer Aslan Abashidze, en een seperatistische beweging in Zuidelijk Ossetië, gesteund door Rusland.

De belangrijkste slachtoffers van deze strijd waren de arbeiders. Zo’n 60% van de Georgiërs leeft onder de armoedegrens, de elektriciteit wordt geregeld onderbroken, wegen en gebouwen bevinden zich in bouwvallige staat en intussen is er enorme werkloosheid. De zwarte economie is in het land zelfs groter dan de formele legale economie!

Het nieuwe regime van Saakashivili, een in de VS opgeleide voormalige medewerker van Shevardnadze die voorstander is van een pro-Westers kapitalistisch model, zal de enorme problemen in het land niet oplossen. Zonder een revolutie geleid door de arbeidersklasse met het oog op het vestigen van een democratisch socialistische maatschappij, zullen de problemen aanhouden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie