Vorst en Anderlecht: spontane poststaking

Bij De Post in Vorst en Anderlecht is een spontane staking uitgebroken. Aanleiding is het feit dat er asbest gevonden werd in het postgebouw van Anderlecht. Het gebouw werd onlangs opgekocht door De Post en er werden werken uitgevoerd waarbij asbest vrijkwam. Het personeel meent dat De Post duidelijk tekort geschoten is in het onderzoeken van de staat van het gebouw. Daarbij werd geen rekening gehouden met de gezondheid van het personeel.

Zowat 60% van de postbodes in Vorst en Anderlecht staken. De acties kwamen er nadat bekend werd dat in het postgebouw te Anderlecht asbest aanwezig is. Het zou gaan om een beperkte hoeveelheid asbest, maar de werknemers aanvaardden niet dat ze op de hoogte werden gebracht op een minimaliserende toon. De directie liet enkel weten dat de werknemers een medisch dossier konden laten opmaken, omdat er asbest in het gebouw zit…

Op dit ogenblik maakt De Post winst, vorig jaar was er een nettowinst van 32 miljoen euro. Het is duidelijk dat deze winst er komt op de kap van het personeel dat meer werk met minder mensen moet doen (onder meer door de invoering van de Georoute) en blijkbaar ook op de kap van de gezondheid van de werknemers. Een asbestinventaris opmaken is wel het minste dat kan verwacht worden om de werknemers een veilige werkomgeving aan te bieden. Ook wordt in Anderlecht geklaagd over het gebrek aan airconditioning, nochtans geen overbodige luxe met dit weer.

Delen: Printen: