Maastricht: Betoging tegen bezoek Colin Powell

Op zondag 30 november werd in het Nederlandse Maastricht door enkele honderden voornamelijk jongeren betoogd tegen het bezoek van de VS-minister Colin Powell aan de stad voor een top van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). De 55 lidstaten van de OVSE komen in Maastricht samen op 1 en 2 december. Morgen en overmorgen zijn er kleine acties in Maastricht, maar om een relatief grote betoging te kunnen houden, werd beslist om op een zondag – vlak voor de OVSE-top – te betogen.

Geert Cool

De actie was erg belangrijk om aan te geven dat figuren als Bush en Powell nergens ter wereld enthousiast onthaald worden door de bevolking. Of Bush nu in Londen komt, of Powell in Maastricht, overal wordt geprotesteerd – ook al is dat op een verschillende schaal. Uiteraard kon niet verwacht worden dat er in Maastricht duizenden betogers zouden zijn.

Het protest werd immers vrij snel georganiseerd in een stadje waar dit niet evident is. Vanuit de grote Nederlandse steden als Rotterdam en Amsterdam is het al snel enkele uren rijden om er te raken. Toch waren er ruim 500 betogers, de organisatoren spreken zelfs van 700 betogers. Dat was een groot aantal voor Maastricht en de betogers maakten genoeg geluid om alleszins gehoord te zijn door de inwoners. De betoging verliep vreedzaam en eindigde met een aantal toespraken en optredens.

Met een groepje LSP-leden uit Antwerpen en Mechelen trokken we naar Maastricht om onze Nederlandse kameraden van Offensief bij te staan in hun interventie. We discussieerden met heel veel jongeren en kregen enorm veel goede reacties. In totaal verkochten we, samen met onze Nederlandse kameraden en een Duitse kameraad uit het naburige Aachen, 73 nummers van Offensief. We verkochten alle 8 de nummers van ‘Socialistisch Links’ die we bij hadden, het ene nummer van ‘The Socialist’ dat we toevallig meehadden, en haalden met onze stickers van Blokbuster tegen racisme en Internationaal Verzet nog eens 45 euro strijdfonds op bovenop de 17 euro die opgehaald werd met kranten die aan steunprijs verkocht werden. Dat is een uitstekend resultaat op een betoging van deze omvang en een weerspiegeling van de openheid voor socialistische ideeën en de zoektocht naar een consequente socialistische organisatie.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist