Hoe de Belgische patroons de sociale zekerheid willen “redden”…

Aan originele ideeën is er soms geen gebrek in patroonsmiddens. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) lanceerde door mond van haar voorzitter Rudi Thomaes alvast een origineel plan om de sociale zekerheid te betalen. De voorman van de patroonsfederatie wil zoveel mogelijk buitenlandse rijken aantrekken om zich te laten verzorgen in Belgische instellingen waardoor er extra inkomsten zouden komen.

"We hebben kwaliteitsvolle ziekenhuizen en gerenommeerde artsen. Patiënten komen uit de VS of Londen om zich in sommige Belgische instellingen te laten behandelen. Ik denk dat we nog meer inspanningen moeten leveren en verschillende van onze hospitalen op die economische niche moeten richten." Aldus Rudi Thomaes.

Wat dit concreet zou betekenen is ook duidelijk: meer ziekenhuizen voor de superrijken en de elite van zowat heel de wereld, waarbij de kloof met ziekenhuizen voor de gewone bevolking groter zou worden. Het zou nog meer de nadruk leggen op private ziekenhuizen waar niet de dienstverlening telt, maar wel de winsten. Het creëren van meer elite-ziekenhuizen, kan bovendien leiden tot de creatie van ‘ghetto-ziekenhuizen’ voor het gepeupel. Wie het zich niet kan permitteren, kan dan enkel genieten van een slechte gezondheidszorg waarvoor bovendien toch heel wat moet worden betaald. Eliteziekenhuizen zouden immers ook kunnen leiden tot nieuwe standaarden voor de prijzen.

Dit nieuwste ideetje vanuit het VBO moet met alle mogelijke middelen worden bestreden. Dit is geen maatregel om de sociale zekerheid "te redden", maar wel om het verder te ondermijnen. Het VBO denkt bij "sociale zekerheid" niet aan dienstverlening voor wie het nodig heeft, maar aan financiële middelen en winst.

Delen: Printen: