Pakistan: 300 telecomarbeiders opgepakt

De regering gaat verder in het offensief tegen de stakende telecomarbeiders die zich verzetten tegen de privatisering van PTCL (publiek telecombedrijf). In het weekend werden 300 arbeiders opgepakt nadat eenzijdig een datum werd aangekondigd voor de privatisering. Het aantal opgepakten is opgelopen tot 300 en de huizen van een aantal vakbondsmilitanten werden aangevallen door paramilitaire politiekrachten. Zelfs het huis van een recent overleden arbeider werd aangevallen. Dit doet eerder denken aan de taktieken van het Amerikaans leger in Irak…

Khalid Bhatti

Dit brutaal optreden komt er nadat de regering aankondigde het proces van privatiseringen te herstarten op 18 juni. De regering wil het leger inzetten om de telecomsector draaiende te houden. Het heropstarten van het privatiseringsproces gaat volledig voorbij aan het akkoord van 4 juni waarin beloofd werd om de privatisering voor onbepaalde duur uit te stellen.

De regering en het management zijn overgegaan tot een lock-out van alle arbeiders van de graden 1 tot 16. Die worden nu de toegang tot het bedrijf ontzegd.

De arbeiders zijn echter vastberaden. Ze hebben de loonsverhogingen van het management geweigerd indien er een privatisering komt. De waarde van de voorstellen was gestegen van 3,5 miljard Rs tot 5 miljard Rs, maar de arbeiders weigerden dit smartegeld voor de privatisering te aanvaarden.

Eén van de vakbondsleiders, Haji Khan Bhatti, zei op een persconferentie in Karachi dat de regering een ultimatum van 24 uur krijgt om alle arbeiders die opgepakt zijn, vrij te laten. Ook wordt het stopzetten van de privatisering geëist. Een andere vakbondsleider, Malik Maqbool, stelde dat de stakers de volledige telecommunicatie zouden platleggen vanaf 15 juni. Hij waarschuwde bedrijven om geen bod uit te brengen op de aandelen aangezien de arbeiders maatregelen zouden treffen indien aandelen verkocht worden aan de privé. In Quetta, Balochistan, hebben telecommunicatiearbeiders al maatregelen genomen om het volledig systeem te kunnen platleggen.

Het is belangrijk dat er protestbrieven blijven gestuurd worden. Er zijn tekenen van verdeeldheid in de Pakistaanse regering over de kwestie van de staking. Een ex-premier sprak zich uit tegen de privatisering en een leider van de MMA (Muttahida Majlis-e-Amal – een alliantie van islamitische partijen) heeft gezegd dat zijn partij voor de volledige hernationalisatie zou opkomen.

Protestbrieven kunnen de verdeeldheid tussen de privatiseringscommissie en de minister van binnenlandse verscherpen. De minister toonde zich meer terughoudend ten aanzien van een algemene aanval op de telecomarbeiders. Protestbrieven kunnen ook een effect hebben om de repressie tegen arbeiders te beperken of te vermijden.

Stuur protestmails naar:

Awais Leghari, Minister Telecom and Information Technology, minister@moitt.gov.pk en aleghari@moitt.gov.pk

Junaid Khan, President PTCL, president@ptcl.com.pk

M.Shahzad Sadan, Senior Vice President PTCL, sevphr@ptcl.com.pk

Stuur kopies naar turcpakistan@yahoo.com en cwi@worldsoc.co.uk

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist