Home / Internationaal / Noord-Amerika / Kshama Sawant legt de eed af als socialistische verkozene in Seattle

Kshama Sawant legt de eed af als socialistische verkozene in Seattle

Er was een grote toeloop om de eedaflegging van Kshama Sawant van Socialist Alternative in Seattle mee te maken. Honderden mensen kwamen haar verkiezingsoverwinning vieren, naast de 800 aanwezigen in de zaal waren er honderden anderen die buiten de zitting volgden. Tal van lokale en nationale media besteedden aandacht aan het gebeuren. In haar openingstoespraak zette Sawant meteen de toon.

Toespraak door Kshama Sawant

Broeders en zusters,

Bedankt voor jullie aanwezigheid hier vandaag.

Deze stad heeft enorme fortuinen opgeleverd voor de superrijken en de grote bedrijven die het landschap van Seattle domineren. Tegelijk wordt het leven van de werkende bevolking, de werklozen en de armen iedere dag moeilijker. De huizenprijzen swingen de pan uit, onderwijs en gezondheidszorg worden ontoegankelijk.

Dit is niet alleen in Seattle het geval. Het is een schande dat in dit land, het rijkste in de geschiedenis, vijftig miljoen van onze mensen – één op zes – in armoede leven. Wereldwijd zijn er miljarden mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water en basis sanitair, iedere dag sterven er kinderen aan ondervoeding.

Dat is de realiteit van het internationale kapitalisme. Het is het resultaat van het gigantisch casino van speculatie georganiseerd door de struikrovers van Wall Street. In dit systeem is de markt God en alles wordt geofferd op het altaar van de winst. Het kapitalisme faalt voor de 99%.

Ondanks de recente retoriek over economische groei, was er enkel herstel voor de rijkste 1% terwijl de rest van ons nog verder achteruit gaat.

In ons land verdedigen zowel de Democratische als de Republikeinse politici de belangen van de grote bedrijven. Een Congres [nationaal parlement] dat volledig lam ligt, is het wel eens over één zaak: de regelmatige verhoging van de eigen reeds hoge lonen terwijl tegelijk het federale minimumloon stagneert en steeds verder op de inflatie achterop raakt. We hebben een obsceen spektakel van een gemiddelde CEO die zeven duizend dollar per uur krijgt, terwijl de slechtst betaalde werkenden pretentieus worden genoemd als ze opkomen voor amper vijftien dollar per uur.

Om daar tegen in te gaan, hebben we nood aan georganiseerde massabewegingen van werkenden en jongeren die beroep doen op hun eigen onafhankelijke kracht. Dit is hoe we vakbonden bekwamen net als burgerrechten en LGBTQ-rechten.

Doorheen het hele land komen werkende mensen op voor een degelijk en waardig leven voor zichzelf en hun kinderen. Kijk naar de beweging van de fast food werknemers, de campagnes van personeel bij Walmart of het moedige activisme om de Keystone XL pijpleiding tegen te houden.

Hier in de buurt, in SeaTac, was er de schitterende en succesvolle campagne voor 15 dollar per uur. Tegelijk waren in Lorain County, Ohio, vierentwintig kandidaten die niet als Democraten of Republikeinen opkwamen maar als ‘Independent Labor’ en verkozen raakten in de gemeenteraden.

Ik zal er alles aan doen om de uitgeslotenen en rechtelozen, de armen en de onderdrukten te vertegenwoordigen door te strijden voor 15 dollar per uur als minimumloon, betaalbare huisvesting en het belasten van de superrijken om een massale uitbreiding van het vervoer en het onderwijs mogelijk te maken. Mijn stem zal door diegenen die de macht hebben echter enkel gehoord worden als de arbeiders zelf hun eisen van de daken schreeuwen en zich massaal organiseren.

Mijn collega’s en ikzelf van Socialist Alternative zullen aan zij aan zij staan met al diegenen die willen opkomen voor een betere wereld. Maar de werkende bevolking heeft nood aan een nieuwe politieke partij, een massale organisatie van de werkende bevolking die door henzelf beheerd wordt en verantwoording aan hen verschuldigd is. Een strijdpartij die campagne voert in hun belangen en die zonder schroom opkomt voor alternatieven op het door crisis gekenmerkte systeem.

Hier in Seattle vragen de politieke experts zich af of ik compromissen zal sluiten? En of ik met anderen kan werken? Natuurlijk is dat zo. Ik zal de vertegenwoordigers van het establishment hier ontmoeten en met hen debatteren. Maar als ik dat doe, is het om de noden en behoeften van de werkende bevolking op iedere tafel waar ik aanzit te brengen, los van wie er tegenover mij zit. Laat me absoluut duidelijk zijn: er zullen geen achterkamerakkoorden gesloten worden met bedrijven of hun politieke lakeien. Er komt geen rotte uitverkoop van de mensen die ik vertegenwoordig.

Ik draag het embleem van ‘socialist’ met trots. De bijna honderdduizend mensen die voor me stemden, en de honderden die zich de naad uitwerkten in onze campagne, bedank ik. Laat ons doorgaan!

De verkiezing van een socialist in de gemeenteraad van een grote stad in het centrum van het globale kapitalisme heeft wereldwijd een impact. We weten dit omdat we berichten kregen uit Europa, Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Diegenen die strijden voor verandering vertelden ons dat ze inspiratie halen uit onze overwinning.

Aan al wie bereid is om in te gaan tegen de agenda van de grote bedrijven – in Seattle en de rest van het land – roep ik op om zich te organiseren. Bouw met ons mee aan een massale beweging voor economische en sociale rechtvaardigheid, voor democratisch socialistische verandering waarbij de middelen van de samenleving niet langer ingezet worden voor de inhaligheid van een kleine minderheid, maar voor de behoeften van iedereen. Solidariteit!


Video

De volledige openingszitting van de gemeenteraad van Seattle is als video beschikbaar: Hier vind je deze video. Kshama Sawant komt aan bod vanaf ongeveer 29:20.

Nationale en lokale media brachten bericht van de eedaflegging van Sawant: Video en artikel van King 5. En Video op Al Jazeera.

Democracy Now bracht deze reportage met interview


Achtergrond

  • 6 december 2013: Doorbraak voor socialisten in de VS
  • 19 november 2013: Interview met Kshama Sawant
  • 14 november 2013: Forbes wordt gek van socialistisch succes in Seattle…
  • 5 november 2013: VS. Momentum in socialistische verkiezingscampagnes
  • 23 oktober 2013: Tom Morello roept op om de campagnes van Kshama Sawant en Ty Moore te ondersteunen
  • 9 september 2013: Linkse socialisten tonen weg naar onafhankelijke politieke vertegenwoordiging
  • 8 augustus 2013: Seattle. Kshama Sawant met 34% naar tweede ronde in gemeenteraadsverkiezingen
  • 6 december 2012: VS: kiezers verwerpen rechtse agenda
  • 11 november 2012: 28% voor socialistische kandidaat in Seattle

Leave a Reply