Betoging tegen afbraak van rechten brugpensioen

Vorige vrijdag betoogden duizenden vakbondsmilitanten in Brussel tegen de discriminatie tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ bruggepensioneerden. Die discriminatie is een gevolg van de belastingshervorming. Momenteel heeft een alleenstaande bruggepensioneerde recht op een belastingsvermindering van max. 1586 euro en een gehuwde op 1852 euro. Dat is nog een overblijfsel van de inkomenscumul van echtparen die de ene belastingsvermindering van 1852 euro onder elkaar moeten verdelen. Vanaf 2004 wordt die discriminatie weggewerkt, maar enkel voor de ‘oude’ bruggepensioneerden (van vóór januari 2004). De vakbonden eisen dat de maatregel veralgemeend wordt naar alle bruggepensioneerden … of aldus de Nieuwe Werker (het blad van de ABVV) toch minstens naar die werknemers die met brugpensioen zullen vertrekken op basis van een CAO afgesloten voor 2004.

Volgens de VRT namen 5.000 mensen deel aan de betoging, volgens de vakbonden 8.000. De opkomst was onderschat door de organisatoren en de politie, zo was het verkeer niet volledig stilgelegd waardoor honderden betogers tussen voorbijpasserende auto’s terechtkwamen. Er waren opvallende delegaties van New Holland, Cockerill en FN-Herstal. Voorts heel wat metallo’s zowel uit Vlaanderen als uit Wallonië, ABVV en ACV overigens netjes gescheiden.

Met LSP/MAS waren we aanwezig met een groep leden die ons blad verkochten. De voorpagina van ons blad roept op voor een "Actieplan voor jobs" en gaat daarmee in tegen de strategie om de miserie te verdelen. Wij roepen op om de strijd te veralgemenen, strijd die wel degelijk een enorm potentieel heeft. De hoge opkomst voor deze betoging en de dag voordien op de acties van de non-profit geven dit aan.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist