Doorbraak voor socialisten in de VS

Socialistisch succes in Seattle: Kshama Sawant met 95.000 (50,6%) verkozen!

Tien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen schreef de Seattle Times: “We kunnen de grote winnaar al aanduiden. Het zijn de socialisten. (…) Het is opmerkelijk dat in de politieke campagne in Seattle dit jaar bijna de volledige agenda van [Sawant] werd overgenomen door beide kandidaten voor het burgemeesterschap.” Op dat ogenblik dachten de meeste commentatoren nog dat Sawant de zetel net niet zou winnen. Toen bij de telling van de stemmen bleek dat Sawant 95.000 stemmen haalde, was het niet enkel de lokale media die storm liep. De nationale en zelfs internationale media volgden om over deze spectaculaire stunt te berichten.

Artikel door Bart Vandersteene, vier weken actief in het campagneteam van Kshama Sawant. Lees ook dit interview met Sawant.

Gemeentepolitiek in de VS

In Seattle zijn er slechts negen gemeenteraadsleden. In de vorige legislatuur waren ze allen van Democratische signatuur. Dit jaar kwamen vier zetels voor herverkiezing in aanmerking. Elke inwoner van Seattle kon voor elke zetel kiezen tussen de twee kandidaten die bij de voorverkiezingen in augustus het meest stemmen haalden.

Een explosie van ongenoegen komt eraan

De Amerikaanse samenleving gaat door een periode van grondige verschuivingen. Voor een groot deel van de bevolking ligt de Amerikaanse droom aan diggelen. De crisis heeft alle zwakheden van het kapitalisme blootgelegd en een nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis geopend.

De steun voor het parlement ligt op amper 9%. 10 jaar geleden was dat nog 45%. Volgens een peiling wil meer dan 60% van de Amerikanen dat er een derde partij komt om de dominantie van het tweepartijensysteem te doorbreken. Er is de enorme en steeds toenemende kloof tussen arm en rijk, maar ook het onvermogen om een degelijk gezondheidssysteem voor iedereen op te zetten, de spectaculaire toename van studentenschulden, meer dan 12% van de bevolking die aan hongerlonen werkt, honderdduizenden die hun woning verliezen, …. De opsomming van redenen waarom mensen zich afkeren van het maatschappelijk systeem is eindeloos.

Een linkse, socialistische stem opbouwen

De rechtse conservatieve Tea Party-beweging gaf een eerste uitdrukking aan dit ongenoegen. Hun hysterische campagne tegen Obama en hun verwijt dat zijn retoriek van herverdeling van rijkdom op socialisme neerkwam, leidde overigens tot een groeiende interesse in socialistische ideeën.

Uiteraard is de Amerikaanse president geen socialist. Zelf stelde Obama recent op een bijeenkomst van CEO’s georganiseerd door de Wall Street Journal: “Mensen noemen mij soms een socialist. Maar, neen, je zou eens echte socialisten moeten leren kennen. Dan zal je een idee krijgen van wat een socialist is. Ik spreek over het verlagen van de belastingen voor de bedrijven. Mijn hervorming van de gezondheidszorg is gebaseerd op het vrijemarktprincipe. De beurzen deden het vrij goed de laatste keer dat ik het kon checken.”

De hoop op verandering was groot bij de verkiezing en herverkiezing van Obama. Ondertussen is het de teleurstelling die de overhand haalt. Obama heeft in woorden uitdrukking gegeven aan de wens tot verandering, maar in zijn daden toonde hij zijn ware aard als verdediger van de belangen van de economische elite.

Hierdoor groeit de ruimte links van de Democraten. Socialist Alternative, onze Amerikaanse zusterorganisatie, was bij de eersten om dat te erkennen. De verkiezingsoverwinning in Seattle stelt een voorbeeld van wat de linkerzijde de komende jaren te doen staat. Als links deze kansen niet grijpt, is de kans reëel dat rechtse conservatieve krachten electoraal op het ongenoegen zullen kunnen inspelen.

Steun voor socialistische ideeën opbouwen

De overwinning in Seattle is een indicatie van de richting die de Amerikaanse samenleving uitgaat. Ideeën die tot voor kort werden afgedaan als te gek om los te lopen, krijgen vandaag meer en meer gehoor.

Kshama Sawant sprak na haar overwinning op een meeting van Boeing-werknemers. Voor een zoveelste keer dreigde Boeing een deel van de productie te verhuizen. Deze chantage leidde ertoe dat de staat Washington een historisch fiscaal cadeau schonk aan de aandeelhouders, een geschenk van maar liefst 8,7 miljard dollar. Maar nog was de dorst naar maximale winsten niet gelest. De managers eisten een drastische daling van de pensioenrechten voor de werknemers. Voor de werknemers was de maat vol en ze stemden met een grote meerderheid tegen dit voorstel, ook al dreigt Boeing de productie te verhuizen.

Sawant verbaasde de werknemers met haar radicale, maar ook inspirerende taal. “Het enige antwoord dat we kunnen geven wanneer de managers van Boeing dreigen de productie te verhuizen, is dat de machines hier zijn. Dat de geschoolde en ervaren werknemers hier zijn, wij zullen de job verder doen, wij hebben geen managers nodig. Het zijn niet de managers die het werk doen, maar de werknemers. Ze kunnen vertrekken en wij nemen het bedrijf in publieke handen.”

Socialistische krachten hebben gedurende een heel lange tijd tegen de stroom moeten ingaan, in de VS nog meer dan in de rest van de wereld. De doorbraak voor socialisten in de VS is een inspiratie voor iedereen die strijdt voor een andere, socialistische wereld.


Uit The Guardian

“Haar verkiezing toont dat ze geen schrik had om zich als socialist te profileren, maar ook dat de kiezers geen schrik hadden om er één te verkiezen. Het is niet enkel een bewijs dat socialisme populair aan het worden is; mensen stellen vast dat ze misschien wel langere tijd al socialist waren en het nu pas beseffen (…) De grote hoop is niet enkel dat Sawant een nieuwe, progressieve wind doet waaien door Seattle, maar dat het anderen zal inspireren, dat het aantoont dat wanneer je het label socialist krijgt opgeplakt het als een compliment mag worden beschouwd.”


Ooggetuigenverslagen met Bart Vandersteene

Na een eerdere meeting in Gent zijn er volgende week meetings in Antwerpen en Leuven waar Bart Vandersteene verslag zal uitbrengen van de doorbraak van de socialisten in Seattle:

  • donderdag 12 december: ANTWERPEN. 19u30 zaal R 1.25 stadscampus UA (Rodestraat)
  • zaterdag 14 december: LEUVEN. 16u zaal kiosk park De Bruul aan Brouwersstraat. Gevolgd door eindejaarsbuffet
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie